Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chroničtí kuřáci marihuany nejsou podle zákonů způsobilí řídit

David Bureš
Diskuze (30)
V Česku je podle odhadů asi 70 až 100 tisíc pravidelných kuřáků marihuany. Podle časopisu Reflex mnoho z nich riskuje ztrátu řidičského oprávnění.

V těle chronických kuřáků marihuany zůstává aktivní THC, podle platných zákonů tedy takoví řidiči nesmí řídit. Vyplývá to ze článku z aktuálního čísla časopisu Reflex.

Psychoaktivní látka THC se rozpouští a ukládá v tucích. U občasných kuřáků marihuany v jejich tělech po několika hodinách už žádné THC nezbývá, jen jeho metabolity, například látka THCCOOH. Takový kuřák po pěti až dvanácti hodinách od požití nemá v krvi žádné THC a může legálně řídit.

U pravidelných kuřáků to je ale jinak. Několik měsíců až roky trvá, než se v tucích uživatele usadí dostatečně vysoké množství aktivního THC, a to díky pravidelnému zvyšování jeho dávky kouřením marihuany. Jakmile dosáhne kritického bodu (který nelze odhadnout), pocítí jedinec po zakouření si prudký nájezd THC v krvi, což sice jeho organismus z krve odbourá, z tukových tkání ale bude organismus pořád vylučovat nějaké (nazvěme ho zbytkové) THC.

Podle toxikoložky Marie Balíkové je těžké říci, od jaké meze THC dochází k nežádoucímu ovlivnění řízení. Odborná veřejnost se ale podle ní kloní k názoru, že u většinové populace riskantní řízení nastává při koncentraci dva až pět nanogramů THC v mililitru krevního séra. Jiřímu X. Doležalovi, který podle svých slov kouří marihuanu skoro 30 let, během testů našli po čtyřiadvacetihodinové abstinenci šest nanogramů THC v mililitru krve.

České zákony nejasně tvrdí, že nikdo nesmí řídit motorové vozidlo pod vlivem psychotropní látky. Tento vliv už zákon nedefinuje, soudy ale dnes posuzují každého, komu v krvi najdou psychotropní látku, jako ovlivněného. Chroničtí kuřáci marihuany tedy podle zákona řídit nesmí, přestože nejsou „sjetí.“

V prvním pololetí letošního roku policie při kontrolách zachytila 2.645 řidičů pod vlivem drog, nejčastěji tito šoféři požili marihuanu nebo pervitin. Oproti loňsku se jedná o nárůst o zhruba 300 případů. Toto číslo vzrostlo především proto, že policie při silničních kontrolách častěji užívá testery na zjištění drog.

Tyto testery nerozlišují mezi aktivními a neaktivními cannabionoidy. Jako pozitivní se tedy jeví i ti, kteří jointa vykouřili před několika dny nebo kteří seděli v marihuanou zakouřené místnosti.

Řidičům, kterým bude při testech zjištěno THC v krvi, hrozí sebrání řidičského průkazu, pokuta nebo dokonce podmínka.

Celý článek Jiřího X. Doležela o kouření marihuany a řízení najdete v časopisu Reflex č. 48, který je v prodeji od čtvrtka do středy 6. prosince.

David Bureš
Diskuze (30)
19. 12. 2020 06:34
Kouření marihuany
To je jasné. Řízení pod vlivem není povoleno, a když pod ním kuřáci nejsou, tak mají absťák, a to je možná ještě horší :-D . Já neužívám klasické konopí, ale CBD, které si objednávám z Cibdol https://www.cibdol.cz/cbd-kapsle , a to je něco úplně jiného. Není totiž psychoaktivní, takže moje vnímání nijak neovlivňuje, tak s ní můžu bez problému řídit.
4. 12. 2012 17:51
Re: kouření
Tak ses ode mě aspoň něco přiučil ;-)
Avatar - dwarf253
4. 12. 2012 13:20
Re: Zodpovědnost
Hned jsem si vzpomněl na Otto Manna :-!
[odkaz]
4. 12. 2012 00:04
Re: Testy
>:D :yes:
4. 12. 2012 00:01
Re: Testy
No a policajti by museli mit ve vybave nahradni papirky, kdyby nekomu dosly. A taky by museli pouzivat lepsi testery, aby to nahodou neukazalo, ze nejsem zhulenej :-)
Nejlepsi je ale mit cistou hlavu a v ni poradek. Tem blaznum na silnici by mozna pomohlo zahulit, ale pak si hezky sednout treba do kanapicka.