Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler 300 možná přijde o svůj charakteristický design

Michal Fokt
Diskuze (6)
Po dvou generacích designově velmi specifického Chrysleru 300 by jeho třetí vydání mohlo přijít o své charakteristické americké rysy.

Velké sedany Chrysleru už v za posledních několik dekád vypadaly všelijak, zkraje první dekády 21. století se však zdálo, že se americká značka konečně našla. Sympaticky hranatý sedan (a kombi) Chrysler 300 s retro vzhledem se stal snadno rozpoznatelným, což je v současnosti velmi důležité a s tímto stavem patrně u značky panovala spokojenost, protože následující generace v roce 2011 jako by té předešlé z oka vypadla a to i přesto, že žádný karosářský díl nebyl stejný a změnila se dokonce i konstrukce a technika. Ostatně ani její před pár dny představený facelift nenaznačoval žádné změny filozofie.

Zdálo by se tedy, že s blížící se třetí generací není důvod nic měnit, jenže ...je. Senior Vice President of Design značky Chrysler Ralph Giles naznačil magazínu Car Advice, že by mohlo dojít ke změně vzhledu největšího sedanu značky. Důvodem jsou zpřísňující se standardy ekonomiky provozu - jinými slovy hranatá karoserie není příliš aerodynamická a tudíž má vůz větší spotřebu, než by mohl mít.

Ralph Giles však nepředpokládá, že by Chrysler i v případě provedení nutných změn musel někoho napodobovat, i nadále by si měl udržet specifický vzhled, byť odlišný od toho současného. Je to ovšem krajní možnost, v první řadě se designéři budou snažit maximálně vylepšit současný design a teprve v případě neúspěchu se pustí do návrhu aerodynamičtější karoserie. Mají na to ještě spoustu času, nová generace by měla dorazit až v roce 2018.

Michal Fokt
Diskuze (6)
Avatar - Barrichello
27. 11. 2014 12:26
Re: 300
Tak to logo tomu moc nepomohlo, naštěstí maska jde vyměnit za drátenou verzi popř. plastové imitace od Moparu a dalších, tkaže to bych až tak neřešil.
Avatar - wakantanka
27. 11. 2014 12:12
Re: Zase chtějí něco zničit
Nedávno v nejakej inej diskusii bol značne rozšírený názor (neviem či nie aj tvoj), že štýl 300 (teda vysoký pontón a nízke okná) už vyťažili na maximum a už nie je originálny. Podľa mňa stále je dostatočne originálny a zaujímavý, zvlášť u nás v Európe. Ale je dosť možné že v Amerike to taký wau efekt neurobí a preto sa plánujú výrazné zmeny. Respektíve sa jeho nejaký "klon" objaví aj v Európe pod značkou trebárs Alfy.
Avatar - Glaukos
27. 11. 2014 10:42
300
mě se teda "dvoustovka" extrémně líbí, spíš mám pocit,že "třístovku" spíš kazí ty neustálé modernizace, po kterých vypadá hůř a hůř (můj názor), zlatý originál
Avatar - 3_diamanty
27. 11. 2014 09:05
Re: Zase chtějí něco zničit
mne sa novy chrysler 200 velmi paci a povazujem ho za krok tym najspravnejsim smerom ;-) ( zit v usa tak ani nerozmyslam nad inym autom, je nadherne ) .... paci sa mi aj ten otocny volic automatiky na stredovej konzole [odkaz] podobne ako v jaguari ( automat sice nemusim ale v usa to inak nejde ) .... krasne a elegantne auto podla mna a technicky vyspele, ten interier jednym slovom extaza [odkaz] :yes: prevedenie detailov a vobec... charizma a elegancia ... 100 bodov :yes:
Avatar - Lonestarstate
27. 11. 2014 01:05
Re: Zase chtějí něco zničit
Nová 200 je naživo docela sympatické autíčko.... ale nevypadá moc americky. Taky bych se přimlouval za zachování 300 ve tvaru zlatého ingotu :-) Ale nás dvou se asi nikdo ptát nebude. Mohli by se alespoň zeptat dosavadních kupců 300 v USA.....protože mám pocit, že se právě chystají si zlikvidovat 90% zákaznické základny.

Možná nakonec ale nebude tak zle. I v článku se píše, že nejdřív udělají všechno možné, aby zachovali charakteristické (ne)křivky třístovky. Tohle je takové coby kdyby.