Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler Group vyrobil za tři roky tři miliony šestiválců Pentastar

David Bureš
Diskuze (7)
Rodina Pentastar aktuálně čítá tři objemové varianty benzinového vidlicového šestiválce s 3,0, 3,2 a 3,6 litry.

Americký koncern Chrysler Group vyrobil již tři miliony šestiválcových motorů z rodiny Pentastar. Výroba šestiválců této rodiny byla zahájena v březnu 2010, jako první tento agregát použil Jeep Grand Cherokee.

Jubilejní exemplář vznikl v michiganské továrně Trenton, a to 29. října. Pentastary vznikají také v mexickém závodě Saltillo, dohromady tyto motorárny vyrobí jeden motor každých dvanáct minut.

V současnosti se motory Pentastar (název odkazuje na logo Chrysleru) objevují pod kapotou patnácti modelů koncernu Chrysler Group a tří modelů sesterského Fiat Group z devíti různých segmentů. Letos tvoří automobily poháněné šestiválci Pentastar bezmála polovinu všech prodaných vozů koncernu Chrysler.

V nabídce jsou tři objemové varianty vidlicového šestiválce Pentastar. Jako první v roce 2010 debutovala největší verze o objemu 3,6 litru, letos následovaly 3.2 V6 Pentastar a 3.0 V6 Pentastar. Poslední varianta je aktuálně výhradně určena pro čínský trh.

Úkolem rodiny Pentastar bylo nahradit dřívější agregáty různých objemů moderní technikou. Motor je navržen tak, aby jen s minimálními úpravami mohl být použit v rozmanitých modelech s podélně nebo příčně uloženým motorem, s pohonem předních, zadních nebo všech kol a automatickou nebo manuální převodovkou. Tato flexibilita usnadňuje a zlevňuje výrobu těchto jednotek.

David Bureš
Diskuze (7)
Avatar - Barrichello
11. 11. 2013 10:21
Re: Nestydí se prodávat pořádné motory...
No amerika je pořád naštěstí někde jinde. V evropě mít za nosný motor výrobního programu šestiválec je dneska nemyslitelné...
Avatar - Barrichello
11. 11. 2013 10:20
Re: Nestydí se prodávat pořádné motory...
:yes:
9. 11. 2013 23:13
Re: Nestydí se prodávat pořádné motory...
Navíc s dobrou spotřebou a umožňující provoz na ethanol. :-!
Avatar - Dylan McKay
9. 11. 2013 18:53
Re: Nestydí se prodávat pořádné motory...
V dnešní době spíše hrozné číslo při emisích kolem 250 CO2, sic splňující EURO5...
Avatar - Atlis
9. 11. 2013 18:50
Re: Nestydí se prodávat pořádné motory...
:yes: