Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler Pacifica – Protector

Miloslav Fišer
Diskuze (8)
V těchto dnech zveřejnil DaimlerChrysler první informace o chystaném voze Chrysler Pacifica, který by měl být oficiálně představen v následujících měsících.

V těchto dnech zveřejnil DaimlerChrysler první informace o chystaném voze Chrysler Pacifica, který by měl být oficiálně představen v následujících měsících. V rámci koncernu DaimlerChrysler nese interní označení Protector.

Jeden z viceprezidentů automobilky Chrysler při příležitosti zveřejnění prvních informací označil Protector za vůz, který v sobě spojuje nevšední cestovní komfort, vysokou míru bezpečnosti, moderní prvky automobilové techniky a atraktivní design. Do jaké míry jsou tato slova pravdivá, ukáží teprve následující roky, kdy bude k dispozici více podrobnějších informací, fotografie a skutečné vozy. Současným faktem je, že se v hlavách amerických techniků, kteří při vývoji úzce spolupracovali s vývojáři od Mercedesu, zrodil zajímavý automobil.

Již nyní je zřejmé, že značná pozornost byla věnována bezpečnosti cestujících. Právě požadavek vysoké míry aktivní a pasivní bezpečnosti je jeden ze základních znaků amerického trhu osobních automobilů. Chrysler Pacifika bude jako jeden z prvních vozů standardně vybaven záclonovými (při aktivaci se rozvinou po celé ploše boku vozidla a nechrání tak pouze hlavu a hrudník, ale také nohy) airbagy ve všech třech řadách. Ochraně cestujících při bočním nárazu tak byla věnována při vývoji značná pozornost. Samozřejmostí jsou čelní velkoobjemové airbagy, které se při nárazu nafukují podle jeho intenzity, tzv. inteligentní airbagy. Během vývoje byl kladen důraz také na dobrou ovladatelnost, řiditelnost a stabilitu. Díky spolupráci s automobilkou Mercedes mohly být již během vývoje uskutečněny náročné simulace jízdních zkoušek a to v době, kdy Pacifica existovala pouze v podobě souboru dat. Tak mohla být ověřena funkce motoru, převodovky, podvozku a brzd ještě před dokončením prvních prototypů.

Miloslav Fišer
Diskuze (8)