Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler splatí půjčky vládám USA a Kanady do konce června

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Na splátku vládních půjček Chrysler použije termínové úvěry a výnosy z prodeje obligací institucionálním investorům.

Americká automobilka Chrysler splatí půjčky přes sedm miliard dolarů vládám Spojených států a Kanady do konce června, uvedl dnes podnik. Analytici oceňují, že si tak Chrysler zajistí levnější úvěry.

Koncern se dostal do potíží v roce 2009 a byl nucen obrátit se na vlády o pomoc. Režim bankrotové ochrany tak financoval stát, ale chod automobilky řídil italský Fiat.

Na splátku vládních půjček Chrysler použije termínové úvěry a výnosy z prodeje obligací institucionálním investorům, uvedl podnik ve zprávě. Půjčky, poplatky spojené s nimi a další výlohy chce automobilka splatit vládám během druhého čtvrtletí.

Během čtvrtletí také Fiat využije možnost koupit 16 procent Chrysleru za 1,27 miliardy dolarů. Chrysler uvedl, že i tyto peníze použije na splátky půjček.

Splacení vládních úvěrů bude významným krokem na cestě Chrysleru, který se distancuje od kontroverzní záchrany automobilky administrativou Baracka Obamy a snaží se získat zpět důvěru spotřebitelů ve značku. Automobilce také umožní odprostit se od vysokých úroků a zajistit si pevnější finanční pozici před primární veřejnou nabídkou akcií. Ta se uskuteční tento či příští rok.

Chrysler splatil za loňský rok na úrocích 1,2 miliardy dolarů, tedy více než tři miliony za den. Analytici tak oceňují, že Marchionne chce firmě zajistit přechod z půjček s vysokým úrokem na nízkoúročené. Marchionne chce letos přimět Chrysler, aby vytvořil čistý zisk až 500 miliionů dolarů, napsala agentura Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - DRBNUTY
29. 4. 2011 18:59
Re: ???
infarkt
Avatar - Barrichello
29. 4. 2011 15:02
Správnej čas pro nákup ameriky
[odkaz]
29. 4. 2011 14:22
???
Nevíte, co je s Beranem?