Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler v Paříži 2006

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Americký brand Chrysler má hrát mimo severní Ameriku roli lepší značky s americkým image, vedle lidového Dodge, zaměřeného na dobrou cenu a nadprůměrnou nabízenou hodnotu.

Sebring

Letitý Sebring, který donedávna figuroval v evropské nabídce Chrysleru, ale vůbec už přitom neodpovídal nové designérské řeči Chrysler Group, byl letos v létě i na evropské půdě nahrazen novou generací. Design navazuje na 300C, je originální, až kontroverzní.

Základem produkční verze Sebringu je koncept Airflite, představený na ženevském autosalonu v roce 2003. Usmívající se mohutná příď s vykrojenými světlomety, nese masku podobnou té z kupé Crossfire. Kapota s podélnými prolisy a vysoký ponton karoserie patří k základním rysům vozu. Zádi dominují široké světlomety zasahující hluboko do boků a mohutný zadní nárazník.

Interiér nového Sebringu vyniká přehledností, čisté tvary a nezáludné rozložení ovladačů usnadňují orientaci. Chrysler tvrdí, že dbal na kvalitu a zpracování materiálů, ale první dojmy z vystavených vozů ukazují více na jednoduché materiály, jejichž zpracování je dobré, ale volba by měla být vzhledem k evropské konkurenci ještě o notný kus vybranější. Prostor uvnitř vozu je tradičně velmi dobrý jak na předních, tak na zadních sedadlech.

V Evropě se bude nový Sebring nabízen s celkem čtyřmi motory – třemi zážehovými a jedním vznětovým. Benzín bude spalovat dvoulitr s proměnným časováním ventilů (112 kW, 190 Nm), dále potom čtyřválec 2,4 VVT (127 kW, 224 Nm) spojený s manuální nebo automatickou převodovkou a nakonec vrcholný motor 2,7 V6, jehož přesný výkon Chrysler zatím neprozradil.

Na starém kontinentu důležitý turbodiesel zastoupí dvoulitrový čtyřválec od Volkswagenu s výkonem 103 kW a točivým momentem 310 Nm, spojený s šestistupňovou manuální převodovkou.

V seznamu standardní i příplatkové výbavy si zákazník hezky počte a mezi řádky objeví i některé netradiční položky jako například pevný disk s kapacitou 20GB na ukládání dat spojený s USB portem, přes který bude možné tato data na disk nahrávat. K zajímavostem patří držáky nápojů, které udržují teplotu chlazených nebo horkých nápojů.

Na tenkém TFT displeji schopném zobrazit až 65 000 barev bude možné prohlížet poslední filmové hity, integrovaná funkce hlasového záznamníku zase dovolí nahrávat maximálně tříminutové poznámky. Překvapením nebude možnost připojení MP3 přehrávače. Obyvatele největších evropských států potěší lokalizace informačního systému v angličtině, němčině, francouzštině, italštině, španělštině a holandštině. Sebring bude prvním Chryslerem v segmentu D po dlouhé době, který bude dodáván i s pravostranným řízením. Start prodeje je očekáván v první polovině roku 2007.


Ondřej Láník
Diskuze (2)