Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler získal nelichotivý rating, problémy na obzoru

Dan Vořechovský
Diskuze (13)
Americká automobilka Chrysler si pomalu začíná zvykat na život bez své německé mateřské společnosti. Při pokračujícím poklesu amerického automobilového trhu jí reálně hrozí insolvence.

Ačkoli rozdělení německo-americké automobilky DaimlerChrysler stále probíhá, automobilky se již připravují na vlastní budoucnost. Pro Chrysler to mimojiné znamená, že se bude muset obejít bez tučných kont německé matky. Podle prvních zpráv je zřejmé, že to Chrysler nebude mít vůbec jednoduché. Ratingové agentury Standard&Poors a Moody's již Chrysleru udělily úvěrový rating mimo investiční stupeň. Chrysler získal od S&P rating B- s negativním výhledem, což je stejně jako General Motors a Ford. Jenže podle analytika S&P Gregga Lemos-Steina je Chrysler zranitelnější a i při mírném pokračování v poklesu amerického trhu by se mohla třetí největší americká automobilka dostat do roku 2010 do platební neschopnosti.

Ratingové agentury na druhou stranu upozorňují, že Chrysler v žádném případě blízko bankrotu není a disponuje dostatečnou hotovostí pro financování restrukturalizace. Problémem Chrysleru je však jeho dominantní orientace na silně konkurenční a klesající severoamerický trh, kde prodává 92 % svých vozů. Chrysler navíc nemá dobrou strukturu výrobního portfolia: je příliš závislý na lehkých nákladních vozech a vozech třídy SUV a naopak není dostatečně silný v oblasti osobních vozů a v expandující třídě crossoverů.

Pro Chrysler je současný úvěrový rating dvojnásobně špatnou zprávou, neboť usiluje o získání úvěru ve výši 20 miliard dolarů (z toho 8 miliard pro Chrysler Financial). Podle ratingové agentury S&P si Chrysler půjčí za úrokovou sazbu ve výši 8,5 %.

Dan Vořechovský
Diskuze (13)
3. 7. 2007 13:05
Re: Chrysler
[odkaz]