Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystá se Audi Q8 kabriolet? Patentové snímky prozrazují přípravu SUV se stahující se střechou

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Německá automobilka rozšiřuje nabídku sportovně-užitkových vozů. Čerstvé patentové snímky ukazují, že bychom se mohli dočkat i SUV kabrioletu.

Pamatujete si na Cross Cabriolet Concept Quattro z roku 2007? Vlastně šlo o jediné SUV automobilky Audi se skládající se střechou. Zatímco tento projekt se do výroby nikdy nedostal, jeho duchovní nástupce už by mohl. V Ingolstadtu si dokonce některá řešení pro kabriolet nechali patentovat.

Patentové snímky uveřejnil Autoguide a nabízí pohled na vskutku netradiční SUV s unikátním sklápěcím mechanismem. Proces skládání střechy probíhá mezi zadními sloupky, které mají navíc posádku udržet v bezpečí v případě převrácení. Samotná střecha je rozdělena na tři části a poskládá se za zadní sedačky. Její velká část však zůstává pevně nad sedadly řidiče a spolujezdce.

„Díky bočním a zadním sloupkům nabídne uzavřený vůz mnohem více přepravní kapacity než ostatní kabriolety,“ uvádí automobilka v oficiálním dokumentu, který k patentovým snímkům doložila.

V praxi se zdá, že jde o hodně šikovné řešení, kdy část střechy bude fungovat zároveň jako víko zavazadlového prostoru. To pochopitelně prospěje objemu zavazadelníku.

Rozhodne-li se Audi tuto technologii skutečně nasadit, nejžhavějším kandidátem na titul prvního produkčního SUV kabrioletu značky je model Q8. Šlo by tak o zajímavé zpestření řady, jež už kromě standardní verze počítá i s kupé. Kromě toho by automobilka mohla postavit atraktivního soupeře Range Roveru Evoque.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Avatar - wladyk
13. 2. 2018 18:18
Proč by ne?
Gazík je taky kabriolet. >:-[]
13. 2. 2018 17:33
Nákres
Tak a teď bych nutil Audi vyrábět zmíněné vozidlo(a) přesně v podobě a proporcích jako maj v patentu, jinak jsou to jen patentový trollové a mastnou pokutu na ně! >:D