Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystáte se autem na dovolenou? Nepodceňujte přípravu!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Letní měsíce jsou obdobím, kdy mnoho českých motoristů vyráží autem na dovolenou. Pro velkou část z nich přitom právě prázdninové trasy představují zdaleka nejdelší porci kilometrů, kterou v průběhu roku absolvují.

Důkladným naplánováním trasy lze zabránit nejen zbytečně najetým kilometrům, ale také rodinným rozepřím nebo pokutám. Při plánování trasy je důležité mít na paměti, že dlouhé řízení může být velmi vysilující, a vyčerpaný řidič ztrácí pozornost. Proto doporučujeme naplánovat cestu s pravidelnými zastávkami na odpočinek. V případě dlouhých cest pak zvážit také možnost střídání řidičů, respektive vyhrazení zastávky na nocleh.

Důležitou součástí plánování je také zjištění informací o dopravních předpisech v cílové zemi i ve všech státech, přes které povede trasa cesty. Stát od státu se liší nejen rychlostní limity, ale například i požadavky na povinnou výbavu vozu.

Řidiči by také neměli zapomínat, že síť čerpacích stanic bývá v zahraničí řidší než u nás a často navíc ne vždy mají čtyřiadvacetihodinovou otevírací dobu. S tímto je nezbytné počítat při plánování celé cesty a zastávek na tankování, zvláště pokud má část cesty probíhat v noci.

Základem bezpečné a pohodlné cesty na dovolenou je perfektní stav vozu. Rozhodně není od věci svěřit kontrolu funkčnosti vozu autorizovanému servisu. Pokud se řidiči rozhodnou svůj vůz zkontrolovat sami, neměli by zapomenout na vybavení vozu:

  • Stav rezervního kola a jeho nahuštění na horní tlak předepsané tolerance, resp. stav a kompletnost sady na opravu pneumatik.

  • Kompletnost a funkčnost balení náhradních žárovek a pojistek.

  • Doplnění povinné výbavy s ohledem na požadavky legislativy nejen v cílové zemi, ale ve všech průjezdních státech.

  • Přibalení „balíčku jistoty” s rezervní litrovou nádobou motorového oleje, kapalinou do ostřikovače a destilovanou vodou.

Přípravy se ale netýkají jen vozu samotného. Je vhodné si pročíst návod k obsluze, aby si řidič osvěžil paměť a v krizových situacích rychleji našel správný postup pro řešení problému. Stejně tak je důležité, nezapomenout návod k obsluze doma. Pokud motorista o návod k obsluze přijde, může jej získat u autorizovaného servisního partnera. Některé automobilky také nabízí elektronický návod k obsluze, který lze s sebou vozitprostřednictvím aplikace pro chytré telefony a tablety, například „ŠKODA Service”.

Důležitou součástí návodu k obsluze je přehled varovných kontrolek ve voze. Zjednodušeně řečeno platí, že:

  • Rozsvícení červené kontrolky během jízdy znamená vážné ohrožení a je potřeba okamžitě zastavit vozidlo a vypnout motor. Následný postup je podrobně popsán v návodu k obsluze.
  • Rozsvícení žluté kontrolky signalizuje varování. Je nutné zkontrolovat význam a důvod její signalizace hned jak to bude možné. Pokud není možné odstranit příčinu rozsvícení kontrolky ze strany řidiče, je nutné odvézt vozidlo do servisu nebo kontaktovat asistenční službu.
  • Rozsvícení kontrolky chladicí kapaliny signalizuje, že teplota chladicí kapaliny je příliš vysoká, anebo může znamenat nízkou hladinu chladicí kapaliny. V tomto případě by měl řidič zkontrolovat v motorovém prostoru stav chladicí kapaliny ve vyrovnávací nádobce. Při nedostatečném množství kapaliny je potřeba ji doplnit. Není-li k dispozici předepsaný mrazuvzdorný prostředek, lze použít destilovanou vodu.
  • V případě, že se na panelu přístrojů během jízdy rozsvítí žluté kontrolní světlo „Množství motorového oleje“, je nutné ihned zkontrolovat hladinu motorového oleje. Pro jeho doplnění je nutné použít motorový olej splňující specifikaci určenou výrobcem vozu, která je uvedená v návodu k obsluze. Ačkoliv je možné požadovaný olej koupit na většině čerpacích stanic, je lépe s sebou vozit litrové balení motorového oleje. Vyskytne-li se závada na snímači hladiny motorového oleje, je tato skutečnost po zapnutí zapalování oznámena akustickým signálem a několikanásobným bliknutím kontrolního světla. Motor je nutno nechat neprodleně zkontrolovat v odborném servisu.
  • Po zapnutí zapalování se na několik sekund rozsvítí červená kontrolka „ Tlak motorového oleje“. Pokud kontrolní světlo po nastartování motoru nezhasne nebo začne-li během jízdy blikat, je nezbytné zastavit auto a vypnout motor. Následně překontrolovat množství oleje a v případě potřeby olej jej doplnit. Jako varovný signál zazní i trojitá akustická signalizace. Pokud nelze dolít dostatečné množství oleje, doporučujeme nepokračovat v jízdě, nechat motor vypnutý a kontaktovat servis. Stejně tak je nutno přerušit jízdu a kontaktovat servis v případě, kdy kontrolní světlo bliká i přes to, že množství oleje je v pořádku.

Vedle důkladné přípravy a plánování je vhodné dodržovat některé bezpečnostní zásady. Nejdůležitější z nich je nepřeceňovat své schopnosti. Touha urazit několik set, nebo i víc než tisíc kilometrů dlouhou cestu bez přestávky vede často k přemáhání projevů únavy. Vyčerpaný řidič je přitom za volantem podobně nebezpečný jako řidič pod vlivem alkoholu. Při dlouhých cestách je proto naprosto nezbytné prokládat řízení vozu pravidelnými zastávkami na jídlo a odpočinek, v případě delší trasy zvolit střídání několika řidičů, případně najít po cestě vhodné místo pro nocleh.

Dlouhé cesty mohou svádět k „ležérnímu“ způsobu sezení v autě. Po několika hodinách, strávených bez odpočinku v kabině automobilu, se zvyšuje sklon k sezení s nohama na palubní desce, nesprávnému držení volantu, nebo dokonce jízdě bez bezpečnostních pásů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
30. 9. 2016 16:36
Povinná výbava
Rozhodně není rozumný podceňovat přípravu na delší cesty. Jinak auto musí být vybaveno podle zákona dané země kterou jedete. Před odjezdem je taky dobré si zkontrolovat povinný ručení..pro inspiraci se můžete podívat tady: [odkaz]
11. 12. 2015 16:41
pravda
Velice pravdivý článek! A čím více lidí jede, tím náročnější příprava. My jsme jeli s rodinkou od kámošky minibusem [odkaz] do chorvatska. jeli jsme 4 dospělí a 4 děti. Kdybychom si všechno předem nenaplánovali, tak by nás ta cesta asi zabila. Přecejen, když začnou kňučet čtyři malé děti dohromady tak to není žádný med.
8. 6. 2015 09:32
Dovolená do Francie
Super článek, který mi slouží jako checklist vždy každý rok před tím než odjíždíme na dovolenou. Letos jedeme autem až do Francie, takže to vůbec to nechci podcenit a už teď se připravuju. Určitě se nesmí podcenit i povinné ručení, na to doporučuju tyto online srovnávače jako [odkaz] kde se to dá rychle zkontrolovat, zda to máme dostatečně nastavené, jinak to chce samozřejmě změnu.
25. 7. 2013 23:01
Umístění lékárničky
Zajímalo by mne, zda jsou v okolních státech nějaká konkrétní omezení týkající se umístnění lékárničky. Musí být přistupná z místa řidiče, nebo ji mohu mít třeba pod zadní deskou v zavazadlovém prostoru, kak mi ji dal prodejce?
9. 7. 2013 13:38
výbava
Povinnou výbavu je nutné mít v takové verzí, jakou požaduje daný stát. Když jdu do Chorvatska, musím mít to, co chtějí chorvatské zákony. Více info zde: [odkaz]