Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystáte se autem do Francie? Od teď jen s alkoholtesterem!

David Bureš
Diskuze (14)
Francouzští policisté by řidiče za chybějící alkoholtester zatím neměli pokutovat.

Při cestě autem do Francie je od 1. července nutné s sebou mít test na alkohol. Tato povinnost se netýká pouze francouzských řidičů, ale i cizinců, kteří do této země přijedou.

Jednoduché jednorázové alkoholtestery je možné koupit na francouzských čerpacích stanicích nebo v lékárnách. Jejich cena začíná na částce dvou eur (cca 50 korun). Účinnější analytické nástroje (elektronické testery podobné těm policejním) jsou mnohem dražší.

Policisté budou zatím řidiče, kterým bude ve voze test na alkohol chybět, pouze napomínat. Pokutovat je budou až od letošního listopadu, pokuta za chybějící alkoholtester má činit 11 eur (asi 280 korun).

V zemi galského kohouta v současnosti platí nejvyšší povolená hranice alkoholu v krvi 0,5 promile. To se netýká řidičů autobusů a autokarů, kteří ji mají sníženou na 0,2 promile.

Důvodem revize pravidel je vysoký podíl opilých řidičů podílejících se na smrtelných nehodách. Čísla jsou alarmující, jen v roce 2010 jich bylo plných 30 %. Například v sousedním Německu se na způsobených úmrtích podíleli pouze z necelých 10 %.

Tato povinnost se skutečně týká i cizinců, kteří do Francie jen přijedou. Francouzští zákonodárci totiž vydali speciální dekret, který tvrdí, že alkoholtester u sebe musí mít každý řidič. Tím obešli Vídeňskou úmluvu o silničním provozu, podle které musí mít vozidlo povinnou výbavu dle legislativy země, kde je registrováno.

David Bureš
Diskuze (14)
4. 7. 2012 09:49
Re: alkoholtester
Ten supr-spešl jednorazovy (který je levnější, než ten tvůj orientační s ledkami za pár stovek).
3. 7. 2012 19:58
Re: To sú mi ale novoty?!
To "nedavno" neber doslovne. Spomen si vsak, ake vina sa predavali a pili u nas volakedy. Poctive Korunovacne, Zemplinske caro, ... s obsahom alkoholu 15%. Toto boli zase nase stolove. V kontexte s tymto je 11% malinovka. A taketo vinka, tie za par frankov, sa vo francuzku pili ako voda. K obedu bezne vybzunkli sedmicku a sup za volant. A piju ho takto doteraz.
3. 7. 2012 17:30
oznacenie NF
A to ste zabudli napisat ,ze testery musia mat oznacenie NF (norme française),vo Francii su iba 2 typy,(jednorazovky), ine testery bez tohoto oznacenia nebudu akceptovane. ;-)
3. 7. 2012 17:00
Re: alkoholtester
Ono ho stačí pro jistotu nepoužívat. >:-[] Pokud je chceš používat, tak je lepší to kupovat ve větším množství a vozit jich s sebou víc. Nebo si místo toho pořídit nějaký ten orientační a k tomu jeden jednorázový pro policii.
3. 7. 2012 16:11
Re: To sú mi ale novoty?!
Tak toto s tymi dvoma flasami citam prvy krat to je blbost,kde si videl napisany tento text,a stolove z nizsim obsahom alkoholu neexistuje,najslabsie je 11 percent.