Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čím před půlstoletím vábil Ford na model Transit? Podívejte se na dobovou reklamu

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Lehký užitkový vůz je v nabídce Modrého oválu již více než 50 let. Jaké byly před dlouhými roky jeho největší přednosti? Prozradí je jedna z dobových reklam.

Video se připravuje ...

Dodávka americké automobilky byla uvedena v roce 1965 a původně se mělo jednat o řadu V. Na poslední chvíli ale Ford plány změnil a světu představil zcela nový Transit. První generace byla stavěna v letecké továrně v anglickém Berkshire. Poptávka však byla vyšší než produkce, takže se tvorba přesunula do většího zázemí v Southamptonu. První Transit sjel z výrobních linek 9. srpna 1965.

Postupem času se tento užitkový vůz začal stavět také v dalších závodech napříč celým světem – v Nizozemsku, Austrálii, Novém Zélandu či Jižní Africe. Aktuálně se Transit pro evropské zákazníky vyrábí v Turecku, závod v Kansas City zásobuje zámořský trh a doma si model staví také Číňané.

Čím si Ford před více než půlstoletím vysloužil pozornost zákazníků? V případě Transitu zejména skvělou cenovkou. Dobové prospekty britského dealera prozrazují, že základ s benzinovým motorem tehdy vyšel na pouhých 542 liber (v přepočtu s dnešním kurzem je to necelých 16 tisíc korun).

Transit byl nástupcem modelu Ford Thames 400E a na jeho stavbě se podíleli britští i němečtí inženýři divize automobilky. Dodávka tak kombinovala tehdejší designové prvky Fordu, pokroková technická řešení a s vyspělou délkou nabízela mnoho úložného prostoru. Právě na něj, stejně jako na komfort a dobré jízdní vlastnosti, láká dobová reklama, která v roce 1968 běžela v australských televizích.

Za méně než deset let se model stal nejoblíbenější dodávkou ve Spojeném království. Přispěly k tomu i bizarní důvody. Podle mluvčího Metropolitní policie Scotland Yard byl Transit použit při 95 % bankovních loupeží. Výkon a bohaté množství prostoru pro lup z něj dělalo perfektní vůz pro úprk britskými uličkami.

První generace Transitu byla spolehlivá, snadno udržovatelná a nabízela se v mnoha karosářských provedeních – kromě běžné dodávky sloužila třeba jako mikrobus, sanitka či reklamní nosič oblíbeného colového nápoje. Přiložená reklama nepřehání, Transit vykresluje jako všestranný komfortní užitkový vůz. A tato nálepka mu vydržela dodnes. Je jedno, jestli žijete v České republice, Spojených státech, Jižní Africe nebo Austrálii. Potkávat jej budete všude. A to už o něčem svědčí…

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Avatar - eLzyx
29. 7. 2017 20:11
tohle není úplně první Transit, ne?
pokud vím, tak první Transit je z roku 1953, s původním názvem FK1000, který se v roce 1961 změnil na Ford Taunus Transit. Tento Transit byl silně inspirován VW T1&T2 a to včetně verze "Samba".