Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čína: Toyota má bleskovou stávku za sebou, Honda vyjednává

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Nejnovější stávky zaměstnanců dodavatelů japonských automobilek Toyota a Honda zatím výrobu automobilů neohrožují. Spory se zaměstnanci dvou dodavatelských společností však zatím nebyly vyřešeny.

Japonská automobilka Toyota se zatím nemusí obávat přerušení výroby v Číně z důvodu stávky u některého ze svých dodavatelů. Stávka u dodavatele autodílů Toyoda Gosei, v které drží Toyota minoritní podíl, totiž trvala pouze necelé dva dny, takže podle mluvčího Toyoty v Číně se výpadek výroby u tohoto dodavatele montáže automobilů Toyota nedotkne. Stávka v Toyodě skončila včera odpoledne, když se vedení společnosti uvolilo k přezkoumání platů zaměstnanců.

Podobné „štěstí“ naopak neměla konkurenční Honda, která se v Číně od května potýkala hned s několika stávkami svých dodavatelů. Kvůli stávkám musela v uplynulých týdnech několikrát přerušit výrobu, naposledy minulý týden kvůli stávce u dodavatele Foshan Fengfu Autoparts. Poslední stávka ve společnosti Honda Lock se naopak výroby automobilů nedotkla. V již vyřešených sporech se zaměstnanci museli zaměstnavatelé sáhnout ke zvýšení mezd ve dvouciferných řádech.

Většina stávek v Číně postihla jižní Čínu, konkrétně oblast kolem města Guangzhou, kde mají společné továrny s čínskou automobilkou Guangzhou Auto právě japonské automobilky Toyota a Honda. Poslední stávka u dodavatele Toyoty by se v případě delšího trvání dotkla jiného společného podniku Toyoty v Číně. V severovýchodním městě Tianjin Toyota podniká s automobilkou FAW.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)