Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čína uvalí od 2011 prodejní daň 10 % na nákup malých vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Rozhodnutí podle analytiků v příštím roce zbrzdí růst automobilového trhu v Číně.

Čína od začátku příštího roku ukončí platnost daňových pobídek na nákup malých vozů s objemem motoru do 1,6 litru. Na nákup těchto vozů uvalí prodejní daň deset procent. Uvedlo to dnes na svých internetových stránkách ministerstvo financí. Rozhodnutí podle analytiků v příštím roce zbrzdí růst automobilového trhu v Číně.

Desetiprocentní daň na malé vozy v Číně platila do roku 2008, kdy ji země snížila na polovinu, letos pak došlo k navýšení na 7,5 procenta a příští rok se tedy daň zvýší o další 2,5 procentního bodu.

"S platností od 1. ledna 2011 bude uvalena prodejní daň deset procent na vozy s motorem 1,6 litru nebo menším," píše ministerstvo. Malá auta se na celkovém prodeji osobních aut v Číně podílejí zhruba 60 procenty.

Podle mluvčího Škody Auto Rudolfa Dreithalera je desetiprocentní zdanění malých vozů stále výhodnější než při nákupu aut ve vyšších objemových třídách. "Ve všech třech modelových řadách, které v Číně prodáváme, tedy u Fabie, Octavie i Superbu, nabízíme pro čínský trh motorizace s objemem 1,4 a 1,6 litru, na které se tato sazba vztahuje," dodal. Čína je pro Škodu důležitý trh, do listopadu tam zvýšila prodej o polovinu na 167.000 aut.

Peking představil množství stimulačních opatření pro automobilový průmysl, včetně daňových pobídek, v roce 2009. Číně se díky tomu podařilo překonat v prodeji aut Spojené státy a stát se největším automobilovým trhem světa. Od počátku letošního roku vláda začala s omezováním pobídek. Analytici již tehdy uváděli, že země se tak připravuje na ukončení pobídek od roku 2011.

"Každý čekal, že vláda zruší pobídky. Mnoho lidí, kteří předtím neměli v plánu si letos koupit auto, tak změnilo svůj názor," uvedl analytik J.D. Power Asia Pacific John Zeng. Podle analytiků by na počátku nového roku mohl prodej aut v zemi klesat, za celý rok však vzroste, i když pomaleji než letos. Poměr počtu aut na počet obyvatel je totiž v Číně stále mnohem nižší než na rozvinutých trzích.

Ministerstvo neuvedlo, zda zůstanou v příštím roce v platnosti některá další stimulační opatření. Patří mezi ně sleva 3000 jüanů (8670 Kč) na nákup vozů s nízkou spotřebou pohonných hmot či dotace pro zemědělce, kteří vymění svůj starý vůz za nový, napsala agentura Reuters.

Celkový prodej motorových vozidel v Číně za leden až listopad vzrostl o 34 procent na 16,4 milionu vozů. Za celý letošní rok prodej vozidel v zemi zřejmě překoná hranici 18 milionů a meziročně tak vzroste o více než 30 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
29. 12. 2010 13:28
Milion aut
V kterém roce překonala China prodej 1 molionu aut?

Tipuji, že před 10 lety prodávali 500 000 osobních aut.