Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Číňané vyvíjejí automobil řízený myšlenkami

Michal Fokt
Diskuze (5)
Univerzita Nankai pracuje na technologii, umožňující ovládat vůz myšlenkami. To se časově zajímavě sešli s McLarenem a jeho studií MP4-X...

Za poslední týden tu máme dvě automobilové zajímavosti z opačných konců světa, ale na stejné téma. Přišel s tím minulý týden McLaren, jenž představil koncept monopostu formule 1 (možná ne až tak) vzdálené budoucnosti. Závoďák MP4-X s atraktivně stylizovaným šasi a kapotovaným kokpitem má elektrický pohon, co je ovšem ještě zajímavější, chybí mu klasické ovládací prvky, jako je volant a pedály. Ty nahrazuje pouze holografická projekce a pilot řídí auto jen myšlenkami.

Jestli to ještě o víkendu vypadalo jako čirá fantasmagorie, teď už se to tak nereálné nezdá. Agentura Reuters oznámila, že Univerzita Nankai z čínského Tianjinu v současnosti skutečně na vývoji auta, řízeného pouze mozkem, pracuje. Systém využívá šestnácti EEG senzorů, umístěných v čelence na hlavě figurantky a impulzy jimi zachycené se bezdrátově přenáší do počítače, kde software zajišťuje zpracování signálů do pokynů pro elektronické systémy auta.

Experimentální SUV z portfolia značky Great Wall momentálně umí jet na popud "Kranga" vpřed, vzad, brzdit a ovládat zámky dveří. Není to sice mnoho, ale stále více, než zatím zvládá MotoBot.

Michal Fokt
Diskuze (5)
Avatar - TeeJay
10. 12. 2015 16:51
Re: Nevím, nevím
Taky mě to napadlo. >:-[]
Avatar - donPedro
10. 12. 2015 14:46
No toto !!!
No kdo by to byl řek, že když si tehdá přál Pinďa řiditelný puk, tak to dopadne takhle :-O

Váš Myšpulín ;-)
Avatar - Individualita
10. 12. 2015 14:28
Re: Nevím, nevím
Nebo co by dělalo auto, když by sis představoval jak nakládáš té blondýnce v Q7 v pravém pruhu >:D
10. 12. 2015 13:56
Nevím, nevím
Já se při jízdě naopak občas snažím, aby se mé myšlenky do řízení auta nepromítaly. :-)