Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínská Great Wall popřela zprávy o jednání s automobilkou Saab

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Saab se nyní potýká s nedostatkem hotovosti a jeho dohoda o investici od čínské firmy Hawtai Motor Group byla tento týden zrušena.

Čínská společnost Great Wall Motor popřela zprávy, že jedná o možné spolupráci se ztrátovým švédským výrobcem osobních automobilů Saab. Informovala o tom agentura AP.

Saab se nyní potýká s nedostatkem hotovosti a jeho dohoda o investici od čínské firmy Hawtai Motor Group byla tento týden zrušena. Hawtai v pátek nicméně potvrdila, že o spolupráci se Saabem nadále jedná.

Hawtai měla podle dohody do záchrany Saabu investovat 150 milionů eur (asi 3,6 miliardy Kč). Peníze měly automobilce pomoci obnovit výrobu, kterou musela kvůli nedostatku hotovosti začátkem minulého měsíce přerušit. Dohoda, jež zahrnovala rovněž vytvoření společného podniku a výrobu automobilů Saab v Číně, však byla tento týden zrušena.

Podle nizozemské společnosti Spyker, která je majitelem Saabu, bylo důvodem zrušení dohody to, že firma Hawtai nebyla schopna získat potřebná povolení. Společnost Hawtai v pátek ale uvedla, že příčinou zrušení dohody nebyla chybějící povolení, nýbrž "obchodní a ekonomické skutečnosti". Dodala, že stále doufá v novou dohodu. "Hawtai pokračuje v jednáních se Spykerem a revize podmínek spolupráce se Saabem zůstává naší nejvyšší prioritou," upozornila firma.

Po zrušení dohody se objevily zprávy, že Saab jedná rovněž s firmou Great Wall. "Spolupráce firem Great Wall a Spyker by mohla být vzájemně výhodná. Čínský partner má hotovost, kterou Spyker potřebuje," upozornil ve čtvrtek zdroj agentury Reuters. Mluvčí Great Wall dnes ale uvedl, že podniky nejsou v kontaktu.

Dohoda s Hawtai se mohla stát již druhým případem pomoci čínského podniku při záchraně švédské automobilky. Loni se čínská společnost Geely dohodla na koupi švédského výrobce osobních vozů Volvo Cars od amerického koncernu Ford Motor.

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč). Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)