Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínská ofenzíva: SAIC již testuje prototyp vlastního vozu

Libor Zezulka
Diskuze (30)
Čínská společnost Shanghai Automotive Industry vysvětlila své plány s uvedením vlastní automobilové značky.

Čínská společnost Shanghai Automotive Industry, zkráceně SAIC, vstoupila v Evropě ve známost v souvislosti s krachem britské automobilky MG Rover. S čínskou firmou se původně počítalo jako se zachráncem MG Roveru. SAIC nakonec z dohody vycouval a MG Rover koupila konkurenční společnost Nanjing Automotive. SAICu však zůstala duševní práva na platformu Roveru 75 a 25, na kterých se rozhodl vystavit modely vlastní značky.

Čínský producent spolupracující například s Volkswagenem nebo General Motors již testuje prototyp sedanu poháněný zážehovým šestiválcem spojeným s automatickou převodovkou. Sériová výroba nového modelu odstartuje na konci letošního roku, export začne v roce 2007. SAIC chce s tímto vozem nejdříve vstoupit na trh ve Velké Británi a možná Španělsku. Druhou novinkou bude rodinný sedan postavený na stejné platformě.

Jména zatím nejsou známa, podle neoficiálních informací SAIC zvažuje označení „Shanghai" and "Phoenix". V následujících čtyřech letech automobilka plánuje uvedení pěti modelových řad včetně hybridního modelu. Ceny se budou pohybovat od 8110 do 37500 dolarů. V roce 2010 SAIC hodlá prodat 200 000 vlastních modelů, z toho 50 000 mimo Čínu.

Libor Zezulka
Diskuze (30)
5. 10. 2006 09:17
HALOOOO
Tak vazeni, nerobili nahodou to, co teraz Cinania uz predtym Japonci? Tiez zacali tym, ze vyrabali kopie bez licencii. A vsetci sa im vtedy smiali. A kde su Japonci dnes? Teraz ma Europa z Cinanov strach. A pravom, onedlho nas zaplavi zlte more. Bez ohladu na to, ci robia kopie nacierno alebo legalne.