Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínští dealeři Volva falšovali prodejní data kvůli bonusům

David Bureš
Diskuze (4)
Švédská automobilka tvrdí, že až polovina čínských prodejců uváděla falešná čísla o počtu prodaných aut.

Automobilka Volvo zjistila, že někteří čínští prodejci falšovali údaje o prodejních statistikách. Díky tomu od švédského výrobce dostávali bonusy za dosažený počet prodaných vozů.

Volvo eviduje tisíce falešných dat o prodaných automobilech v roce 2011. Falšovány byly také informace o prodaných vozech za loňský rok, kdy se naopak některá prodaná auta nepřiznávala.

Jedná se o opravdu rozsáhlé podvody. Jeden z vysokých představitelů Volva se nechal slyšet, že podle jeho nejlepšího odhadu lhala o prodejích celá polovina čínských prodejců.

Dealeři tajili skutečná čísla z toho důvodu, že od Volva dostávali mimořádné pobídky za dosažení stanovených prodejních cílů. Peníze navíc, vyplácené každé čtvrtletí, si mohli prodejci nechat, nebo je mohli použít na zlevnění svých aut a tím podpořit prodeje.

Švédská automobilka dosud tvrdila, že loni na čínském trhu prodala 41.989 aut, což znamenalo meziroční pokles prodejů o 11 procent. I proto mnozí odborníci pochybovali, zda je strategie Volva na tomto perspektivním trhu správná.

Po odhalení falšovaných statistik se však zjistilo, že počet prodaných aut v Číně v loňském roce ve skutečnosti vzrostl o 15 procent.

Volvo podotýká, že falešné prodeje ztěžují posuzování toho, které modely jsou vlastně úspěšné mezi zákazníky a které ne. Nyní švédská značka chystá pravidelné kontroly dealerů, které budou zkoumat počet aut na jejich skladě.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - DawQa
27. 3. 2013 07:34
Re: som
v roce 2011 neprodávali, ale vykazovali a v roce 2012 prodávali, ale nevykazovali... >:D
Avatar - Bubáq
26. 3. 2013 17:52
To teda objevili novinku!
Bože, švédi objevili, co je socializmus zač! Falšování statistik je jen začátek... nedodržení jakékoliv smlouvy je standard, podrazy budou následovat. Je to součást systému.
Avatar - CHerokee
26. 3. 2013 13:14
Nic nového
Číňani falšují a kopírují kde co...takže mě to nepřekvapuje.