Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C4 Cactus: Levný crossover se začíná odhalovat

David Bureš
Diskuze (22)
První snímky sériové verze crossoveru C4 Cactus potvrzují, že tvary chystaného automobilu budou v mnohém podobné letošnímu konceptu Cactus.

Citroën chystá velké změny své řady C, která do budoucna nabídne levnější a jednodušší auta než dnes. Prvním zástupcem této nově pojaté řady bude model C4 Cactus, jehož sériové provedení se prezentuje na prvních snímcích.

Fotografie vzhled automobilu příliš neodkrývají, potvrzují však, že C4 Cactus nakonec skutečně bude crossoverem, který má sdílet techniku s Peugeotem 2008. Automobilka při vývoji vozu rovněž uvažovala nad tím, že C4 Cactus bude tradiční hatchback.

Automobil bude vycházet ze studie Cactus, jeho zpracování bude samozřejmě civilnější, některé prvky konceptu ale sériový crossover použije. Podle představitelů Citroënu mají být zachovány plovoucí C-sloupky a u aut se samočinnou převodovkou také propojené přední sedačky.

Chybět nebude ani jedna ze specialit konceptu Cactus, vyměnitelné díly Airbump. Jedná se o panely z pružného materiálu, pod jejichž povrchem se ukrývá poddajná vzduchová kapsa. Tyto airbagy chrání karoserii před poškozením například při parkování.

Nabízené motory oznámeny nebyly, nabídka však s ohledem na nižší cenovku auta bude zahrnovat spíše slabší agregáty, například turbomotor 1.6 THP pod kapotou rozhodně nemáme očekávat. Nabídnuta by však mohla být hybridní verze HYbrid Air používající místo baterií stlačený vzduch.

C4 Cactus se začne prodávat v příštím roce, nabízen bude po boku stávajícího modelu C4. I proto vůz použije přídomek Cactus, se kterým se pro další modely údajně nepočítá. Auto bude oficiálně představeno 5. února 2014, kdy Citroën bude slavit 136 let od narození svého zakladatele Andrého Citroëna a pět let od představení prémiové řady DS.

David Bureš
Diskuze (22)
Avatar - moreczech
30. 12. 2013 09:02
PSA
merde...
Avatar - moreczech
30. 12. 2013 08:58
Re: Prvý z radu lacných Citroenov...
Captur nestíhají vyrábět....
30. 12. 2013 07:18
Re: Citroën v roku 2014
No, vzhledem k tomu, že Cactus je prozatimní jméno a do budoucna má nahradit C4, tak bych to s tou cenou viděl asi taky tak (spíš blíž k C4)........
Avatar - HEMI
30. 12. 2013 00:00
Re: Citroën v roku 2014
Nemáš začo ;-)

Len by som ťa mierne poupravil pri tej lacnej imidžovke... Nečakal by som cenu ešte nižšie než u F500, ten sa dá v pohode zohnať za 9-10 tisíc v obstojnej výbave (klíma, disky, presklenná strecha), no a to nie je až také strašné.
Cenovo by však mal byť Cactus zaradený niekde medzi C3 a C4, takže cena od... nebude blízka napr. C-Elysée. Predajca mi vravel, že to bude skôr k C4, no uvidíme, ale dúfame, že základnú cenu nebudú pripodobňovať P2008 a Capturu.

Slovenský importér, predveď sa a nezklam nás. :-)
Avatar - Ja Prvni 123
29. 12. 2013 17:16
Re: Dacia
tak tak.
Romové, teda jako cikáni jsou kočovný národ původně pocházející z Indie... akorát, že jsou na cestě už asi tisíc let...

Zatímco Rumuni jsou potomci Dáků a římských vojáků, kteří je "kolonizovali" = rozuměj chlapy pozabíjeli nebo prodali do otroctví... a ženské oplodnili, pokud byly k světu.
;-)

:-!