Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDi: Jak vyzrát na Euro 6

Tomáš Dusil
Diskuze (104)
S příchodem druhé generace Citroënu C4 Picasso a Grand C4 Picasso na podzim 2013 nepřijela pouze nová modulární platforma EMP2, ale také turbodiesel 2.0 BlueHDi. Cílem bylo splnit normu Euro 6.

Koncern PSA na to šel chytře. Namísto aby vyvíjel zcela nový motor, spokojil se stávající řadou DW. Ta je ve své podstatě úplně prvním motorem HDi z roku 1998. Od té doby samozřejmě prodělala četné změny, takže poslední evoluce BlueHDi má s původní motorem společný nanejvýš litinový blok spolu s vrtáním válců 85 a zdvihem pístů 88 milimetrů.

Nová generace vznětových dvoulitrů od PSA dostala kód DW10F, přičemž existuje ve třech verzích. Nám dělá v Grand C4 Picasso společnost prostřední se 110 kW, označená DW10FD. Kombinována je se samočinnou šestistupňovou převodovkou s měničem, přičemž se jedná o solidní příplatek 40.000 korun. Standardem je šestistupňová manuální skříň.

Vedle zmíněné verze existuje ještě výkonnější varianta motoru se 133 kW (DW10FC), jež je dostupná výhradně se samočinnou převodovkou. No a pak je tu provedení se 100 kW (DW10FDD) nabízené jenom na vybraných trzích, to se pro změnu zase dodává jenom s manuálem.

Trojice katalyzátorů

Aby stávající motor splnil náročnou emisní normu Euro 6, musel podstoupit některé konstrukční úpravy. Ke stávajícímu oxidačně-redukčnímu katalyzátoru a filtru pevných částic byl nově přidán katalyzátor SCR. Umístěný je před filtrem pevných částic ve společném bloku, přičemž pracuje s kapalinou AdBlue, která je vstřikována do výfuku před katalyzátor SCR samostatným vstřikovačem. Cílem technologie SCR je snížit podíl oxidů dusíku ve výfukových plynech, který vzniká zejména při vysoké teplotě spalování. Snahou je tedy snížit teplotu spalování.

Motor PSA 2.0 BlueHDi - technické údaje
Označení motoruDW10FCDW10FDDW10FDD*
Zdvihový objem [cm3]199719971997
Vrtání x zdvih [mm]85 x 8885 x 8885 x 88
Válce/ventily4/44/44/4
Největší výkon [kW/min]133/3750110/4000100/4000
Točivý moment [N.m/min]400/2000370/1750370/1750
Kompresní poměr [x:1]16,716,716,7
Modul s vyvažovacími hřídeliAnoNeNe
Systém vstřikováníCR Delphi DCM 6.2 solenoidCR Delphi DCM 6.2 solenoidCR Delphi DCM 6.2 solenoid
Start/StopAnoAnoAno
Převodovka6AM6 nebo 6AM6
*Pouze pro některé trhy

Aby celý proces proběhl tak jak má, musí být výfukové plyny ohřáty na minimálně 180 °C. K určení správné teploty pomáhají v případě motorů BlueHDi hned tři snímače, z nichž jedno je umístěno v blízkosti turbodmychadla a ostatní ve výfukovém potrubí dále od motoru.

Čpavek ohrožuje zdraví

V souvislosti s kapalinou AdBlue se také někdy mluví o močovině. Ta ale tvoří jenom 32,5 procenta objemu, zbytek představuje destilovaná voda. AdBlue je tak ve skutečnosti vodným roztokem močoviny.

V mezititulku zmíněný čpavek, odborně nazývaný amoniak je v tomto případě redukčním činidlem. K jeho vzniku dochází až při samotném chemickém procesu, neboť jenom tak jej uložit do nádrže by bylo v příkrém rozporu se současnými normami. Jakýkoliv únik čpavku do atmosféry může znamenat vážné ohrožení zdraví obyvatel. Kdo z vás bydlí poblíž Litvínova, jistě o tom ví své…

Při vstříknutí kapaliny AdBlue do výfuku při splnění výše uvedených podmínek dojde k jejímu rozložení na amoniak (čpavek) a oxid uhličitý. Čpavek pak následně reaguje s oxidy dusíku (NO, NO2) a výsledkem je dusík a voda.

Pozor, ať vám nedojde

Nádrž AdBlue v případě turbodieselu 2.0 BlueHDi pojme 17 litrů roztoku močoviny. Podle informací od zástupců Citroënu by měla vystačit na ujetí 20.000 km. Praxe je ale taková, že někdo ujede 18.000, jiný 24.000 a servisy se setkaly už i s proběhem 30.000 kilometrů.

Že vám AdBlue dochází, zjistíte až ve chvíli, kdy vás na to vozidlo upozorní. Poprvé k tomu dojde 1000 kilometrů před úplným vyčerpáním. Ignorovat výzvu k dolití v žádném případě nedoporučujeme - když AdBlue zcela dojde, motor už nenatočíte! A to ani v případě, že byste močovinu následně dolili. K opětovnému natočení motoru je potřeba diagnostický zásah. Autorizované servisy Peugeotů a Citroënů si za desetilitrové balení kapaliny AdBlue účtují 375 korun včetně DPH.

V Grand C4 Picasso se močovina dolévá nikoli pod víčkem plnicího hrdla nádrže s naftou, nýbrž v prostoru zavazadelníku. Konkrétně vpravo při pohledu do vozu v místě, kde je buď sedadlo třetí řady, nebo příslušné vybrání pro něj. Při troše šikovnosti lze doplnění zvládnout svépomocí. Když totiž močovinu vylijete, bezprostředně poté nezapáchá. Až teprve později v rámci zasychání...

V každém případě majitelům doporučujeme AdBlue nechat dolévat v servisu, kde nato mají i praktický přípravek, zabraňující zmíněnému vylití močoviny do prostoru zavazadelníku.

PSA 2.0 BlueHDi – Co je nového

Již v úvodu píšeme, že turbodiesel 2.0 BlueHDi je evolucí stávajícího dvoulitru HDi, tedy řady DW10. Co se vlastně změnilo? Když opomeneme výše popsaný katalyzátor SCR, pak jednou z novinek je elektromotoricky ovládaný ventil EGR. Motor BlueHDi si na rozdíl od některých konkurenčních agregátů vystačí pouze s vysokotlakým okruhem EGR.

Zajímavostí je pohon čerpadla common-railu od Delphi. Je pouze jednopístové radiální, přičemž je poháněno koncem výfukového vačkového hřídele. Ne však přímo, nýbrž přes ozubené soukolí s převodem 1:2. To znamená, že pumpa se točí vždy dvojnásobnými otáčkami než vačkový hřídel, tedy stejně, jako klikový hřídel.

Vstřikovací tlak dosahuje hodnoty až 200 MPa. Nejvýkonnější varianta motoru DW10FC dostala jako jediná modul s vyvažovacími hřídeli, integrovaný do spodní části klikové skříně. Daní za kultivovanější běh je menší objem olejové náplně, který se u této nejvýkonnější varianty snížil z 6 na 5 litrů, přičemž oboje zahrnuje olejový čistič.

Tomáš Dusil
Diskuze (104)
18. 2. 2015 08:52
Re: Co by mě zajímalo nejvíc
Tak to jo, ale automobilky by to měly více zdůrazňovat, dneska si ještě leckdo myslí, že by s dieselem mohl ušetřit.
18. 2. 2015 08:51
Re: Bandasku sebou!
To mě nenapadlo. Tak pak už to logiku dává, automobilka se asi snaží řidiče Citroenů naučit, že když je problém, tak se volá asistenční služba.
Avatar - Hammunasakra
17. 2. 2015 20:42
Re: Motor
Já sem jel před časem v tomhle [odkaz] a dynamika nebyla zlá
17. 2. 2015 19:31
Re: Motor
Ukáž mi tie súčasné dymiace dízle (mám na mysli autá plniace normu EU 4 a vyššie), tým nemám na mysli staré 10 ročné je*ky. Dymiacich dízlov vďaka prísnejším normám výrazne ubudlo. Áno, kuchaniu časticových filtrov sa nevyhneme, bohužiaľ, v tomto ale narážame na mentalitu niektorých jedincov. Kopa benziňákov má vykuchaný katalyzátor, alebo zaslepený EGR, ale to ťa zjavne do varu nedostáva
17. 2. 2015 19:23
Re: Motor
to je fakt, žiaden subjektívny názor ;-). Čítaj až do konca [odkaz]