Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën: Berlingo na benzín a zemní plyn v prodeji

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Ačkoli ceny uhlovodíkových paliv už opustily rekordní úroveň, je nový příspěvek Citroënu vítaným zpestřením českého trhu. Původně zážehové Berlingo tankuje nyní nejen benzín, ale také zemní plyn.

Na první desítky Berling je poskytováno cenové zvýhodnění v řádu desítek tisíc korun.

Začněme tím, co zajímá všechny podnikatele - potenciální zájemce o Berlingo s alternativním pohonem - provozními náklady.

Předpokladem českého dovozce totiž je, že provoz této verze Berlinga bude uživatele stát kolem 1 Kč na km jízdy (při průměrné ceně 1 m3 zemního plynu za 13 až 14 Kč ve veřejných rychloplnících stanicích). Čisté svědomí mohou mít uživatelé Berlinga CNG díky čistotě výfukových plynů. Motory spalující zemní plyn kromě nižší hlučnosti motoru vykazují také podstatně snížené emise síry, sazí, aromatických a alifatických uhlovodíků, hodnoty CO2 vykazují o 25 % lepší výsledky proti klasickému palivu, hodnoty NOx a CO jsou dokonce o 30 % nižší.

I když nevýhody se vývojem podařilo značně eliminovat, určitá omezení stále existují. Jsou to omezená dojezdová vzdálenost (na osmdesátilitrovou nádrž se dá ujet maximálně 250 až 300 km a nezbytné jsou tak dva pohony), zvýšená pohotovostní hmotnost a tím i nižší užitečná hmotnost a omezení v nákladovém prostoru (nádrž na plyn u přepážky mezi prostorem pro posádku a pro náklad).

Přes půldruhého milionu vozů s pohonem na zemní plyn ve světě napovídá, že klady v každém případě převažují. Vedle nově uváděného modelu Berlingo bude zakrátko zájemcům k dispozici rovněž model Citroën C3 na zemní plyn.

Ať už „Cé trojka“, či Berlingo Multispace osobní i užitková verze, vycházejí všechna tři provedení z jednotné báze použitého systému stlačeného zemního plynu, nejmodernějšího, který Citroën ve výrobě má. Tento systém je plně integrován do palivového ústrojí vozu, nejedná se tudíž ani v nejmenším o nějakou "přestavbu" či "úpravu“. Proto je i Citroën komplexním garantem celého vozidla a vůz je v provedení „zemní plyn“ dodáván přímo z výroby.

Novinka na českém trhu splňuje všechny nejnáročnější předpisy EU (R110, EOBD, EURO 4), ať už v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí, či bezpečnosti. Celý systém je bezpečný i pro své několikanásobné jištění. Na nový přírůstek v modelové řadě jsou připraveni rovněž v servisní síti Citroën, která disponuje speciálně vyškolenými pracovníky.

Nové Berlingo má osvědčený benzinový motor 1.4i (8 ventilů, el. škrticí klapka, 55 kW) se specifickými úpravami motoru pro použití zemního plynu (ventily, katalyzátor), se dvěma vzájemně spolupracujícími řídícími jednotkami motoru (benzin, CNG, protokol CAN). Přechod z jednoho druhu pohonu na jiný je plynulý a bezproblémový.

Tlaková nádrž má objem 80l, plní se maximálním tlakem 200 bar, a Berlingo se s ní může pochlubit dojezdem až 250 km – v kombinaci s originální palivovou nádrží tak zaručuje dojezd téměř 1000 km. Kombinovaná spotřeba činí 7,8 l/100 km benzínu a 8,3 m3/100 km plynu.

O aktuálním stavu plynu má řidič přehled díky měrce s kontrolkou. Plyn se tankuje otvorem, který je umístěn vlevo za dveřmi řidiče. Startování motoru je vždy na benzin, krátce po rozjezdu dochází k automatickému přepnutí na plyn – samozřejmě řidič má možnost přejít na plynový či benzinový režim tlačítkem volby paliva na přístrojové desce. Volba a právě využívaný pohon je signalizován na přístrojové desce.

Osobní Berlingo Multispace 1.4i GNV má nádrž na plyn o objemu 80l umístěnou v zavazadlovém prostoru, standardní výbava je rozšířena o ABS, boční posuvné dveře vlevo/vpravo a vůz je dodáván exkluzivním metalickém barevném provedení. Cena činí 532 100 Kč vč. DPH, pro prvních 50 objednávek je připraveno zvýhodnění 100.000,- Kč.

Užitkové Berlingo 1.4i GNV 600 kg a 800 kg, nádrž CNG je umístěna v nákladovém prostoru, její hmotnost 80 kg (60 kg hmotnost nádrže + 20 kg hmotnost plynu) se podílí na snížení užitečné hmotnosti vozidla. Cena Berlinga 1.4i GNV 600 kg činí 398 900,- Kč bez DPH, cena Berlinga 1.4i GNV 800 kg činí 408 900,- Kč bez DPH. Pro prvních 50 objednávek je připraveno zvýhodnění 70 tisíc bez DPH.

Ondřej Láník
Diskuze (7)