Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

CCM Motorcycles Spitfire: Tahle šestistovka bude lehoučká jako pírko!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská společnost CCM Motorcycles se připravuje na premiéru prvotiny svého oddělení Skunkwerx, kterou se stane extrémně lehký model Spitfire, inspirovaný speciály pro závody na hliněných oválech.

Společnost CCM Motorcycles byla založena v roce 1971 v britském Boltonu a navázala tam, kde tehdy skončilo svou činnost závodní oddělení slavné značky BSA. Zakladatel malé firmy Alan Clews, který byl úspěšným trialovým a enduro jezdcem se pustil do vlastního vývoje a výroby terénních motorek, jimž se CCM Motorcycles věnuje dodnes.

Stroje britské značky vynikají ve své současné podobě v porovnání s konkurencí nízkou hmotností a štíhlou stavbou. Tradicím své značky zůstane věrná i novinka CCM Spitfire, která míří na silnice a veřejnosti se poprvé představí během Carole Nash MCN London Motorcycle Show pořádané od 17. do 19. února letošního roku.

CCM Spitfire je prvním strojem oddělení Skunkwerx, zaměřeného na speciální projekty a tomu odpovídá jeho design i konstrukce.

Základem stroje filigránský rám, který je ručně vyroben z ocelových trubek T45, používaných mimo jiné i při výrobě trupů slavných stíhacích letounů Supermarine Spitfire, od nichž si ostatně novinka vypůjčila své jméno.

Vedle samotného rámu je ruční prací i 14litrová palivová nádrž a samozřejmě i jednomístné kožené sedlo. K zajímavým detailům pak patří řešení předního i zadního blatníků.

Srdcem minimalisticky pojaté motorky je kapalinou chlazený jednoválec o objemu 600 cm3 s nejvyšším výkonem 41 kW (55 k) a točivým momentem 58 N.m.

Samozřejmostí jsou špičkové komponenty odpružení předního i zadního kola se stavitelnými tlumiči značky WP a brzdový systém Brembo s kotouči o průměru 320 mm vpředu a 240 mm vzadu.

CCM Spitfire se sedle ve výšce 830 mm a suchou hmotností pouhých 120 kg se stane velmi zábavnou záležitostí, která nad podobně koncipovanými stroji konkurenčních značek vynikne svou obratností a rovněž i exkluzivitou. Vyrobeno má být totiž jen 150 strojů s cenou od 7995 britských liber (zhruba 260.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)