Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co čeká řidiče v Evropě v roce 2012? Nová pravidla a nařízení

David Bureš
Diskuze (3)
Německý autoklub ADAC sestavil seznam významných změn, které na řidiče čekají v roce 2012.

Nový rok bude znamenat i počátek platnosti nových pravidel a nařízení v některých evropských státech. Německý autoklub ADAC zveřejnil seznam těch nejvýznamnějších, na které by měli motoristé pamatovat.

Rakouské čerpací stanice začnou v roce 2012 nabízet biopalivo E10. Benzin s desetiprocentním obsahem bioethanolu je od letošního února možné natankovat v Německu. Mezi německými řidiči však v oblibě příliš není, někteří z nich se oprávněně obávají, že biopalivo E10 může zničit motor jejich vozu.

Německo od začátku roku 2012 zpřísní pravidla emisních zón v centrech měst. Do center 18 německých měst bude od 1. ledna 2012 zakázán vjezd automobilům s červenou emisní známkou, tedy takovým, které splňují pouze emisní normu Euro 2.

V platnost zřejmě vejde nová směrnice EU, která zjednoduší vymáhání pokut v rámci Evropské unie. Nejprve ji však musí členské státy zavést do své legislativy. Po zavedení nového předpisu do praxe budou policisté v zahraničí využívat propojené databáze vozidel v rámci EU. Zahraniční policisté budou oprávněni vyzvat například českého majitele vozidla, se kterým byl v zahraničí spáchán přestupek, k uhrazení pokuty. Pokud majitel vůz neřídil, musí tuto skutečnost prokázat a policii poskytnout údaje o řidiči, který s autem přestupek spáchal.

Nově homologované automobily budou muset být od 1. listopadu 2012 být vybaveny kontrolou tlaku v pneumatikách. Od letošního roku je v nově homologovaných vozidlech povinná elektronická kontrola stabilizace.

Od začátku listopadu 2012 budou nově prodané pneumatiky povinně vybaveny štítkem, na kterém budou zobrazeny informace o přilnavosti daného obutí za mokra, efektivnosti spotřeby paliva a vnějším hluku valení.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - EricCartman
29. 11. 2011 17:14
Re: Čest práci
Je to banda darmožroutů vymýšlejících jenom práci pro práci. Hlavně, aby úředníků přibývalo a kvetla veřejná správa. A ostatní ať si jenom hlídají zákony, vyhlášky, nařízení, aby náhodou něco neopomněli. A hlavně ať platí, platí, platí. Darmožrouti a vysoce postavení zloději přece z něčeho žít musí 8-s
29. 11. 2011 12:54
Čest práci
Hlavně že se úřady nenudí a normují, přikazují, zakazují.... :*)