Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cobra Arbitrage GT: Lehký supersport z Thajska

Ladislav Čermák
Diskuze (7)
75% Maserati MC-12 připomíná nejen vzhledem, ale i jízdními výkony superlehké asijské kupé

Agilní thajská firma Cobra se proslavila především jako výrobce vodních lyží a příslušenství pro vodní, automobilové i další sporty. Nyní se její šéfové rozhodli přiživit na vzkvétajícím obchodě s exkluzivními automobily a především pro náročné americké zákazníky stvořili minimalistický supersport s neobvyklým jménem a pozoruhodnými vlastnostmi.

Pouhých 900 kg těžké kupé s karbonovou karoserií zdobí design, o kterém by se s trochou škodolibosti dalo říct, že je jakousi hitparádou nejhezčích detailů, které na svých dílech už v minulosti použil někdo jiný. Příď tak připomíná zmíněné supermaserati, záď Bugatti EB110 či některé modely Lamborghini, boční linie mohou připomenout McLaren F1. Avšak to vše dohromady funguje a výsledek vypadá sympaticky, ačkoliv zatím existuje jen jako počítačová studie. Celek dotvářejí výklopné křídlové dveře.

Bez zajímavosti není ani pohonná jednotka - zadní kola roztáčí uprostřed umístěný vidlicový šestiválec VW o objemu 3,2 l, jehož 240 koní společně s modifikovanou šestistupňovou sekvenční dvojspojkovou převodovkou DSG se lehkému vozíku jistě postará o dostatek zábavy. Komu by to bylo málo, může si od kanadského ladiče HPA nechat dosadit jedno nebo dvě turbodmychadla a dostat se až na 550 koní a 786 Nm - to už jsou na devítimetrákový vozík vskutku dostatečné hodnoty.

Limitovaná série 350 kusů se dostane na trh v lednu 2008. Naprostá většina produkce skončí ve Spojených Státech, menší část zůstane doma v Thajsku. Na evropský trh se pravděpodobně vůbec nedostane. Cena dosud stanovena nebyla, podle kvalifikovaných odhadů by se mohla pohybovat kolem ekvivalentu 90 tisíc EUR.

Ladislav Čermák
Diskuze (7)