Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cola a Mentos jako raketové palivo pro tříkolku: Jste to, na co jezdíte

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Náhrad fosilních paliv je dnes už bezpočet. Elektřina, vodík, etanol a další. A co takhle cola a bonbóny Mentos?

Pokud vám tento nápad připadá poněkud šílený, vězte, že je. Ale zkuste dát šest žvýkacích bonbónů do láhve plné coly (bez cukru!) a uvidíte, jak budou reagovat. Nebylo by možné takhle získanou energii využít pro pohon vozidla? Co funguje v malém měřítku, mohlo by být ku prospěchu i ve větším.

Tato myšlenka se objevila v hlavách dvou zakládajících členů amerického týmu EepyBird a poněkud potrefených vynálezců Stephena Voltze a Fritze Grobeho. Dvojice již podle jmen typických Američanů experimentovala se zajímavým druhem pohonu poměrně dlouho, než se dobrala kýženého výsledku. Vývojové práce dospěly až ke tříkolce, která má v zádi motor o objemu 216 l! Ten ve skutečnosti představuje 108 dvoulitrových lahví slavného nápoje v modernějším dietním pojetí.

Pokus číslo 321 se konečně povedl dle představ hlavních aktérů. Do každé láhve bylo vhozeno (samozřejmě nikoli ručně) opět šest bonbónů a následná chemická reakce vystřelila tricykl vpřed. Ten pak ujel celkem 67 m. Největší rychlost bohužel změřena nebyla. Experiment proběhl přímo v EepyLab v Buckfieldu ve státě Maine.

Toto řešení má pochopitelně hlavně nevýhody. První je rozměr pohonné jednotky, druhou její obrovská spotřeba, dále malý dojezd a konečně značné množství odpadu z provozu vozidla. Tým EepyBird však své pokusy myslel určitě alespoň trochu vážně, jinak by jich dávno zanechal.

Podíváme-li se do historie automobilismu, naskýtá se otázka: Nezačínali všichni ti Cugnotové, Trevithickové, Božkové, či Benzové čirou náhodou podobně?

Otázka do diskuze je na snadě: Na co jezdíte vy?

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/i-hXcRtbj1Y&hl=cs_CZ&fs=1&" style="auto"}

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
17. 6. 2010 14:06
Re: Odpověď
:o))
Avatar - gld
17. 6. 2010 12:33
Re: Odpověď
zvyknem jazdiť na veľa vecí.. rezervu, výpary, samospád.. >:-[]
17. 6. 2010 11:27
Re: Odpověď
Ja na vatikansku menu: Panboh zaplat!
Avatar - ManInBlack
17. 6. 2010 08:34
Odpověď
Po výplatě na benzín, před výplatou na dobré slovo.
Avatar - lordlord
17. 6. 2010 08:24
.
kyprici prasek taky dela divy