Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Otrokovický Barum Continental loni hospodařil se ziskem 1,667 mld. Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Firmě Barum Continental, která v Otrokovicích na Zlínsku vyrábí pneumatiky, vloni vzrostl čistý zisk na 1,667 miliardy korun.

V meziročním srovnání to je nárůst o čtvrtinu, když na konci roku 2008 podnik hospodařil se ziskem 1,328 miliardy Kč. Tržby se loni Barumu Continental snížily o 9,3 procenta na 35,048 miliardy Kč.

"V důsledku ekonomických potíží výrobců automobilového průmyslu poklesl objem zakázek zejména v první polovině roku 2009 ve srovnání s předkrizovým obdobím zhruba o 15 procent, což se odrazilo ve výsledcích jak poklesem plánovaného objemu výroby, tak i ve výši realizovaných tržeb," píše se ve zprávě.

Podnik nejvíce trží exportem do zemí Evropské unie. I v této položce ovšem vloni zaznamenal pokles. Vloni tak utržil 17,3 miliardy Kč, o rok dříve to bylo 18,9 miliardy Kč. Podobně mu klesl i obrat v tuzemsku, a to z předloňských 14,3 miliardy Kč na loňských 13,1 miliardy Kč.

Otrokovický výrobce pneumatik je českou divizí německého koncernu Continental. Podnik je největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji. To i přesto, že počet zaměstnanců vloni meziročně klesl o 525 lidí na 3389 zaměstnanců. Na snížení počtu zaměstnanců měla vliv hospodářská krize, která zasáhla nejen automobilový průmysl.

Podnik na nepříznivou situaci reagoval kromě snížením počtu zaměstnanců také například omezením výroby během víkendů, snížením platů fixních pracovníků, snížením objemu požadovaných služeb u dodavatelů, omezením nákladů na vzdělání a cestovné.

Týdenní pracovní fond variabilních pracovníků byl počínaje červencem upraven na původní výši, stejně tak byla zrušena veškerá s tímto související omezení. V posledním čtvrtletí roku podnik obnovil práce na pozastavených projektech velkých oprav a důležitých investic do strojního zařízení.

"Vyšší využití výrobních kapacit se spolu s kladnými ekonomickými dopady z vývoje kurzu koruny a z poklesu cen materiálových vstupů příznivě odrazilo v úrovni zisku dosaženého za rok 2009," uvedl ve zprávě jednatel podniku Libor Láznička.

Začátkem letošního roku se objem zakázek a s ním souvisejí rozsah využití výrobních kapacit podniku dostal na úroveň srovnatelnou s rokem 2007, tedy obdobím před vypuknutím krize.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)