Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čtvrtina lidí financuje nákup ojetého vozu pomocí úvěru

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Důvod nízkých úrokových sazeb v autobazarech je dán nejen větší ochotou finančních institucí půjčovat peníze, ale také tím, že poskytovatelé úvěrů uskutečňují u bank velké objemy obchodů a daří se jim proto dosáhnout na atraktivní podmínky.

Celkem čtvrtina lidí financuje nákup ojetého vozu pomocí úvěru, vyplývá z průzkumu prodejce Auto ESA. Podle údajů poskytovatelů finančních služeb podíl lidí, kteří cenu vozu hradí úvěrem, neustále roste.

"Ve srovnání s květnem loňského roku jsme zaznamenali 11procentní nárůst klientů, kteří využili na uhrazení ceny vozu některý z finančních produktů," uvedl Pavel Foltýn z Auto ESA. Hlavním důvodem volby úvěru je podle průzkumu snadná dostupnost půjčky (80 procent), nedostatek peněz v hotovosti a neochota čekat na našetření dostatečné částky (76 procent).

Pro zákazníky, kteří v minulém roce kupovali ojetý vůz, byly při volbě konkrétního úvěru nejdůležitějším aspektem výhodné podmínky (19 procent) a nízká úroková sazba RPSN (roční procentní sazba nákladů), která byla rozhodující pro 17 procent klientů.

"Z toho je patrné, že v Česku je finanční disciplína podstatně jiná než před několika lety. Mladí lidé, kteří mají naspořené peníze nebo prostředky od rodičů, řeší úplně jiné priority, například bydlení nebo cestování. Při nákupu vozu část financí použijí na akontaci, zbytek ale investují jinam. V současné době už není navýšení při úvěru na nákup vozu tak dramatické, pohybuje se kolem sedmi procent," upozornil předseda Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů ČR Petr Přikryl.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
28. 6. 2016 16:26
Ztracený případ
V Esa vám nepomůže nákup ani v hotovosti... stejně koupíte jedině vrak... >:-[]
31. 5. 2016 13:28
.
No tak úvěry jsou ok, pokud mají snesitelné úroky. A lidi si dneska půjčují na všechno, tak proč ne na auta. Akorát si to musíte umět spočítat, abyste se taky někdy doplatili. Já jsem bral auto v Esech taky na úvěr, protože to vyšlo šul nul v porovnání s úrokem v bance.
28. 5. 2016 23:21
co se divíte
Docela logický, ne? Jezdit autem musí skoro každej, ne každej ale má prachy. A co udělám když potřebujju auto a nemám na něj? Koupím si ho v bazaru na splátky.
Překvapuje mě, že je to JEN čtvrtina, čekal bych i víc
28. 5. 2016 18:44
Re: Vážně????
Tohle je na nobelovku a třikrát hurá do ESA pro vojetý Mondeo s kterým dojedete na Žižkov kde to klekne. To je kauf jako blázen.
28. 5. 2016 18:42
Re: Esa v klidu
Proč ne, ale to jste jeden ze sta co tak kolem sebe slyším.Já se radši obloukem vyhnu.