Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster: Bestseller slaví 500 tisíc vyrobených kusů

Diskuze (0)
Krátce po příchodu faceliftu Dacia vyrobila Duster s pořadovým číslem 500.000.

Dacia Duster si letos připsala překročení už druhého milníku. V únoru dosáhla 400 tisíc vyrobených kusů, nyní – krátce po uvedení faceliftu – přesáhla metu 500 tisíc. SUV představuje 40 % produkce továrny v rumunském Mioveni, v nejúspěšnějším roce 2011 (161.203 vyrobených Dusterů) tento model představoval dokonce 47 % vyrobených Dacií.

Jubilejní vůz je v barvě šedá Olive, má motor 1.5 dCi o výkonu 80 kW a pohon všech kol. Zamíří k zákazníkovi ve Francii. Továrna dále vyrábí i modely Logan a Sandero, ale také například manuální převodovky. Modelové řady Dokker a Lodgy se naopak vyrábí v nově postavené továrně Tanger v Maroku, která zahájila provoz v loňském roce.

Tradice výroby Dacií v Rumunsku je 45 let dlouhá, první automobil v Mioveni vznikl v roce 1968. Po většinu své historie se Dacia zabývala licenční výrobou Renaultů, případně jejich modifikovaných verzí. V roce 1999 automobilku převzal Renault, po uvedení modernizovaných typů SupeRNova a Solenza přišel v roce 2004 první zcela nový model Logan. Od té doby se výrobní program postupně rozšířil z jediné modelové řady na současných pět.

Diskuze (0)