Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster: Fotografie neznámých prototypů

David Bureš
Diskuze (15)
Rumunské SUV mělo původně vypadat jako novodobá interpretace Renaultu 4.

Automobilka Renault oficiálně zahájila prodej modelu Duster na ruském trhu a při této příležitosti zveřejnila některé detaily z jeho vývoje. Levné rumunské SUV, které se v Rusku prodává pod značkou Renault, mělo původně vypadat jako moderní Renault 4.

Designér Dusteru Erde Tunga ukázal na moskevské prezentaci pro ruské novináře skici a fotografie z vývoje automobilu. Ty ukazují jednotlivé vývojové fáze od počátečních nákresů z roku 2006 až k sériovému Dusteru. Díky zveřejněným fotografiím je patrné, že si Duster měl vypůjčit některé křivky z Renaultu 4, vyráběného mezi lety 1961 – 1994.

Podle původních idejí měl Duster použít prakticky totožnou příď s Renaultem 4. V průběhu vývoje ale kulaté čelní světlomety zmizely a automobil postupně získával hranatější tvary. Přesto Tunga na prezentaci v Moskvě přiznal, že mezi sériovým Dusterem a Renaultem 4 je určitá podobnost.

Podobné křivky jsou patrné na přídi a na zadním bočním okénku. I celkovými tvary karoserie má Duster k historickému Renaultu z některých úhlů blízko.

Renault 4 se v roce 1961 stal prvním osobním vozem Renault s předním pohonem. Pětidveřový model měl splnit požadavky na rodinný automobil, který by byl zároveň vhodný jako městské vozidlo, vůz pro ženy i zemědělce.

Duster proti tomu cílí na zákazníky, žádajících levnější alternativu k bohaté nabídce nejrůznějších robustních a komfortních SUV.

Dacia Duster se na některých trzích (vedle Ruska a Ukrajiny například v Jižní Americe) prodává pod značkou Renault. Oba vozy se vzhledově liší pouze maskou chladiče, Renault Duster má navíc na pátých dveřích chromovaný pás. Jiná je také nabídka motorů a celkové nastavení auta.

David Bureš
Diskuze (15)
9. 8. 2011 20:51
Re: uf
jj naprostý souhlas, ještě že to auto v serii vypadá tak, jak vypadá ;-)
9. 8. 2011 20:41
A proč né.
:-) Podle mne špatná neni! Aspoň podle kapsy!!! :-)
9. 8. 2011 20:35
Re: uf
taky si říkám, některý ty skicy a tak.. no děs maska/světla >:D
9. 8. 2011 19:49
Dust
Tak jsem si myslel, že je Dust a ix35 absolutním vrcholem hrůzy, ale koukám, že to mohlo dopadnout ještě o dost hůř >:-[] To už ale chce kus talentu...
Avatar - gld
9. 8. 2011 19:31
Re: uf
Díky za odkaz. Vyzerá to velice zaujímavo, škoda že japan only ;-\