Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Lodgy: První fotografie čtvrté modelové řady

Aleš Dragoun
Diskuze (32)
O novém MPV Dacie se psalo už delší dobu. Jmenuje se Lodgy a pod světly reflektorů jej poprvé uvidíme v Ženevě.

Design je spíše funkční a prost jakýchkoli extravagancí, Dacia tvarové výstřelky v sériové produkci nepotřebuje. V přední části možná trochu připomene nedávno modernizovaný Koleos, páté dveře zase odkazují na Duster.

Boky zvýrazňují prolisy, asi největším odvazem je tvar koncových světel. Auto alespoň na prvních dvou zveřejněných oficiálních fotografiích působí docela mohutně, do interiéru nám Dacia, potažmo Renault zatím nahlédnout nenechají.

I Lodgy bude vyznávat filozofii Dacie, tedy hodně auta za nízkou cenu. Na rozdíl od dodávkoidního jezevčíka Logan MCV se ale jedná o klasické velkoprostorový vůz střední velikosti s délkou 4,5 m a pěti nebo sedmi sedadly. Ti kteří potřebují přesně takový a nechtějí za něj utratit příliš mnoho, tak mohou začít přemýšlet.

Název Lodgy pochází z anglického slova lodge, odkazuje tedy na základní vlastnost novinky, která dokáže ubytovat rodinu se spoustou zavazadel. Na konkrétní čísla si ale budeme muset ještě počkat. Počítejme ovšem s osvědčenou a robustní mechanikou od Renaultu, detaily zatím nejsou známy. Komplexní záruka se rozšiřuje na tři roky.

Lodgy se tedy objeví ve světové premiéře v březnu v Ženevě. Rozšíří tak modelovou paletu řad Logan, Sandero a Duster na čtyři. Byť první generace Loganu se chystá po takřka osmi letech na odpočinek a bude nahrazena novou.

Nelze nepřipomenout, co se za oněch osm let stalo. Vzpomeňme si, jaký model Dacia vyráběla předtím - Solenzu, což byla radikálně modernizovaná řada Nova a kupovali ji snad jen Rumuni. O spoustě verzí licenčního Renaultu 12 pochopitelně nemluvě.

Renault ale udělal z živořící automobilky poměrně významného evropského hráče. Vždyť Logan se prodával velmi dobře i v Německu. Úspěch Dacie navíc způsobil hodně vrásek na čele představitelů konkurence, hlavně Fiatu..

Aleš Dragoun
Diskuze (32)
13. 1. 2012 23:18
Trefa
Nakonec to dopadlo líp, než asi všichni čekali. Z boku trochu moc plechu, ale předek a zadek v pohodě. Zadní světla to hezky oživují, líbí se mi i ta super nízká hrana 5. dveří.
Pokud bude za rozumnou cenu a konečně na to hodí pozink, konkurenci pěkně zatopí. Nejvíc asi hnusnému novému Fiatu Doblo, ten se vzhledově vůbec nepovedl. Předpokládám, že konkurence bude taky dražší.
6. 1. 2012 17:13
Re: Konkurence
Tímhle je Dacia daleko před Fiatem - ten žádný střední MPV nemá >:D
6. 1. 2012 08:58
Konkurence
Za toho Fiata jako konkurenta Dacie vas wolff prijde osobne namatlat rajcatovym protlakem s olivama.
Avatar - pumpkin
6. 1. 2012 00:41
Re: Závodní MPV-čko...
nič nové ;-)
[odkaz]
Avatar - pumpkin
6. 1. 2012 00:38
Re: Dacia
Niekde som čítal, že má prísť ešte ďalší model na báze Kangoo.