Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daewoo v Ženevě 2004

Vitek
Zdá se, že značka Daewoo, nebo přesněji GM Daewoo je na nejlepší cestě k návratu mezi korejské automobilové tygry.

Nubira Station Wagon, Kalos Sprint, Lacetti Sprint

Zdá se, že značka Daewoo, nebo přesněji GM Daewoo je na nejlepší cestě k návratu mezi korejské automobilové tygry. Po hlubokém propadu prodejů, způsobeném finančními problémy (v roce 2002 prodáno cca 350 tisíc vozů) je letos naplánováno prodat asi 600 tisíc vozů. Zatím tvoří evropskou nabídku modely Matiz, Kalos, Lacetti, Nubira, Tacuma a Evanda, ale brzy se dočkáme dalších modelů. V roce 2005 přijde SUV a dočkáme se také třídveřového Kalosu. Stále úspěšný Matiz dostane nástupce zřejmě již na konci letošního roku, chystá se i větší nástupce limuzíny Evanda. Ženeva viděla poprvé kombi odvozené ze sedanu Nubira. Automobilka to myslí vážně i se změnou "brandu" celé modelové řady pro některé trhy. Místo Daewoo Matiz, si tak můžete v některých zemích koupit Chevrolet Matiz.

Daewoo Nubira station wagon - praktické Daewoo

Design sedanu Nubira vytvořil Pininfarina, vzhled kombi si vzali na starost designéři firemního design centra v jihokorejském městě Bupyong. Jde o třetí karosářskou verzi postavenou na kompaktní platformě, kterou kombi sdílí se sedanem Nubira a hatchbackem Lacceti.

Nubira Kombi by se měla v evropských prodejích objevit letos v létě. V roce 2005, kdy již poběží výroba naplno, se plánuje v Evropě prodej modelů Nubira a Lacetti v počtu 50 tisíc kusů.

Praktičtější provedení Nubiry vychází z verze sedan a jeho předností bude především zavazadelník, který nabídne úložný prostor 400 až 1410 litrů. Samozřejmostmi jsou nyní například dělená zadní sedadla 60:40, střešní lyžiny či 12V zásuvka v prostoru pro zavazadla.

Jako motorizaci připravilo Daewoo dva čtyřválce: 1,6 l (80 kW/109k), se kterým dosáhne Nubira maximální rychlosti 179 km/h a průměrné spotřeby 8,2 l. Druhou jednotkou je 1,8 l s parametry 90 kW/122k a nejvyšší rychlostí 183 km/h. Oba motory se budou dodávat standardně s ručně řazenou pětistupňovou převodovkou, pro silnější variantu je připraven také čtyřstupňový automat.

Vnější rozměry kombi Nubira jsou 4562 x 1725 x 1459 mm, rozvor 2600 mm.

Tuning made for Deawoo: Kalos Sprint a Lacetti Sprint

Daewoo nikdy nepatřilo k oblíbeným cílům tunerů, ale nyní se značka cítí i na laděné sportovní verze svých vozů. První vlaštovkou jsou Kalosy Sport, prodávané na některých trzích.

V Ženevě se představila dvojice vozů Deawoo, kterou si vzala do parády švýcarská tuningová firma Delta Motor. Kalos Sprint má motor 1.4 16V, který běžně dosahuje výkonu 69 kW, po přidání přeplňování kompresorem Rotrex byl výkon zvýšen až na 96 kW při 5850 ot/min. Maximální točivý moment vzrostl ze 130 Nm při 3400 ot/min na 168 Nm při 4120 ot/min. Nové brzdy mají vnitřně chlazené kotouče o průměru 256 mm a tloušťce 24 mm.

Na stánku firmy Delta Motor bylo k vidění další laděné Daewoo, model nazvaný Lacetti DMK Sprint. Jeho čtyřválec 1.8 16V posílil z 90 kW, díky přeplňování, až na 121 kW při 6000 ot/min.


Vitek