Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF se představil v Brazílii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
DAF Trucks představil na největším jihoamerickém veletrhu nákladních automobilů Fenatran, konaném v São Paulu, svou výrobní řadu nákladních vozidel a motorů.

Na svém stánku na Fenatranu vystavovala společnost DAF kompletní výrobní řadu svých vozidel, tedy LF, CF a XF. Řada DAF LF byla vyvinuta pro rozvážkové aplikace v městském a příměstském provozu. Univerzální řada CF je určena pro širokou řadu různých aplikací a je dostupná jako různé typy tahačů nebo podvozků pro montáž nástaveb se dvěma, třemi či čtyřmi nápravami.

Klíčovým modelem pro brazilský trh je řada XF105 pro těžkou a dálkovou přepravu. Modely zastupující tuto modelovou řadu zde budou nabízeny jako tahač 6 x 2 s poháněnou nápravou Meritor a vlečenou nápravou Suspensys a jako tahač 6 x 4 s dvojitou poháněnou tandemovou nápravou Meritor bez kolových redukcí.

Tato vozidla budou opatřena bubnovými brzdami na všech nápravách a ovládána pneumatickým brzdovým systémem. Pohon vozidel XF105 zajišťují motory PACCAR MX o zdvihovém objemu 12,9 litru, s výkony od 302 kW (410 k) do 375 kW (510 k), vyhovující emisní normě Euro 5. V základní výbavě bude šestnáctistupňová mechanická převodovka ZF a na přání bude k dispozici automatizovaná převodovka ZF AS-Tronic.

DAF na svém stánku na Fenatranu vystavoval i kompletní řadu čtyř- a šestiválcových vznětových motorů PACCAR se zdvihovým objemem od 4,5 do 12,9 litru a s výkony od 103 kW (140 k) do 375 kW (510 k). Všechny představené pohonné jednotky splňují emisní normu Euro 5.

Nákladní vozidla DAF pro Brazílii budou vyráběna v montážním závodě společnosti DAF Trucks v Ponta Grossa. Tento podnik má být dokončen v roce 2013 a ve stejném roce se zde rozběhne výroba řady XF105. Dále budou následovat i řady CF a LF.

Pro zajištění efektivní dodávky náhradních dílů založí PACCAR Parts, divize poprodejních služeb společnosti PACCAR, v Brazílii středisko pro zásobování dealerů společnosti DAF náhradními díly.

V rámci podpory svých zákazníků spustí DAF v Brazílii silniční asistenční službu 24/7. Její provoz bude zahájen ve stejný okamžik, kdy bude zákazníkům dodáno první nákladní vozidlo DAF. Při jejím provozování bude jihoamerická divize vycházet ze zkušeností DAF International Truck Service (ITS) v Evropě a středisek PACCAR Customer Center v Severní Americe.

V současné době zahrnuje dealerská síť společnosti DAF 1 000 partnerských společností, jež jsou všechny nezávisle podnikajícími subjekty. Společnost DAF Caminhðes Brasil vybuduje v nadcházejících letech síť, která pokryje asi 100 oblastí.

V Evropské unii vzrostl tržní podíl společnosti DAF v kategorii těžkých nákladních vozidel (nad 15 tun) v prvním pololetí tohoto roku na 15,3 %. Cílem Společnosti DAF je dosáhnout v EU tržního podílu 20 %. Společnost DAF je jedničkou na trzích v Nizozemsku, Belgii, Velké Británii, Polsku a ve střední Evropě a je vedoucí dováženou značkou v Německu, Francii a Itálii. Společnost DAF je největším výrobcem OEM v kategorii nákladních vozidel v Austrálii, na Novém Zélandě, v Rusku, na Tchaj-wanu, v Jižní Africe a v Turecku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)