Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler a BYD: Nová značka elektromobilů již brzy

David Bureš
Diskuze (1)
Název nové značky elektromobilů včetně jejího loga zveřejní koncern Daimler už za několik dní.

Shenzhen BYD Daimler New Technology (BDNT), společný podnik koncernu Daimler a čínské automobilky BYD, představí na dubnovém pekingském autosalonu koncept elektrického automobilu. Vůz bude postaven na stejném základu jako minulá generace Mercedesu-Benz třídy B.

Elektromobil z dílny BYD a Daimleru má přesně splňovat požadavky čínských zákazníků. Automobil má být dražší než elektrický crossover BYD e6, který v Číně stojí 249.800 juanů, tedy asi 731 tisíc korun.

Podle šéfů automobilky BYD má být chystaný elektromobil technicky dokonalejší než e6, vedení dále slibuje líbivější design. Tak jako třída B bude i nový vůz malým MPV. Oba automobily mají být svým vzhledem velice podobné.

Výroba auta bude v čínském Šen-čenu zahájena v druhé polovině letošního roku. Na výrobní kvalitu elektromobilů budou dohlížet technici z Daimleru. Koncern tak slibuje vysokou kvalitu chystaných automobilů. Díly budou dodávat jak čínské, tak zahraniční firmy.

Společný podnik BYD a Daimleru byl založen v květnu 2010 s cílem uspokojit poptávku po elektrických autech na čínském trhu. Někteří analytici odhadují, že se v Říši středu do roku 2020 bude prodávat více elektromobilů než v USA.

Jak Daimler, tak BYD si od společného podniku v mnohém slibují. Čínská automobilka si tím zajistila přístup k technice Daimleru, německý koncern chce zase zlepšit svoje postavení na čínském trhu. Část automobilky BYD mimochodem vlastní jedna z firem amerického investora Warrena Buffetta, která chce elektromobily BYD e6 nabídnout americkým taxikářům.

Také Volkswagen AG a General Motors již oznámily vývoj svých hybridů a elektromobilu určených pro nejlidnatější zemi světa. Čína, která je největším producentem skleníkových plynů na světě, chce omezit smog ve svých městech a snížit svoji závislost na dovážené ropě.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - spesini
6. 5. 2012 20:11
BYD a Kia
Nepřipomíná vám logo BYDu logo Kie? >:D