Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler kvůli sporu mezi USA a Čínou letos očekává pokles zisku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Automobilový koncern Daimler v letošním roce očekává pokles zisku, především kvůli negativním dopadům obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou.

Firma to ve středu pozdě večer oznámila v dokumentech pro akciový trh. Daimler do Číny vyváží auta Mercedes-Benz vyráběná v USA.

"V důsledku zvýšených cel na dovoz vozidel z USA na čínský trh je třeba počítat s nižším prodejem sportovně-užitkových vozů a s vyššími náklady, které nebudou plně přeneseny na zákazníky," uvedla automobilka.

Daimler za loňský rok vykázal zisk před úroky a zdaněním (EBIT) 14,7 miliardy eur (380 miliard Kč). Nyní firma na letošní rok očekává mírný pokles tohoto zisku, zatímco v předchozí prognóze počítala s jeho mírným nárůstem.

Spojené státy se rozhodly příští měsíc uvalit cla ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Peking následně oznámil, že zavede cla v podobném rozsahu na americké zboží, včetně automobilů.

Daimler upozornil, že na tvorbu jeho zisku bude mít vliv i přechod na nový systém testování emisí WLTP, svolávání naftových automobilů k úpravě a pokles poptávky po autobusech v Latinské Americe.

Zhoršení výhledu mělo negativní dopad na akcie Daimleru, jejichž cena kolem poledne vykazovala pokles o 4,5 procenta. Dolů zamířily také akcie německých konkurentů BMW a Volkswagen.

Společnost BMW, která také vyváží automobily z USA do Číny, potvrdila svůj dosavadní odhad zisku na letošní rok. Prognóza ale podle ní předpokládá, že politické podmínky ve světě zůstanou bez výraznějších změn. "V kontextu současných diskusí o dodatečných clech ve světovém obchodě zkoumá podnik různé scénáře a strategické možnosti," uvedla automobilka.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)