Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler jako první zahraniční firma vydal čínské dluhopisy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Daimler vydala jako první zahraniční firma mimo finanční sektor dluhopisy v čínské měně určené k prodeji na čínském trhu.

Chce si tak zajistit přístup k dalšímu financování svého rychle rostoucího podnikání v Číně. Daimler uvedl, že v Číně vydal dluhopisy v objemu 500 milionů jüanů (asi 1,6 miliardy Kč) se splatností 1 rok.

"Touto emisí jsme průkopníky a přispíváme k otevření čínského kapitálového trhu pro zahraniční emitenty," sdělil finanční ředitel Daimleru Bodo Uebber. Podle automobilky byla poptávka po dluhopisech vysoká, roční výnos dluhopisů činí 5,2 procenta.

Daimler v současnosti investuje do modernizace svých podniků v Číně, aby tam mohl začít vyrábět nový sedan Mercedes-Benz C pro čínské zákazníky. Čína je druhou největší ekonomikou světa a největším automobilovým trhem na světě.

Prodej dluhopisů Daimleru přichází týden poté, co čínský výrobce solárního vybavení Chaori Solar promeškal splátku úroků a stal se první čínskou firmou, která přestala splácet dluhopisy v domácí měně.

Daimler zřejmě použije zisk z prodeje na rozvoj svých čínských aktivit. Další zahraniční emitenti by však mohli získat i povolení k přesunu financí získaných v Číně do dalších lokací. Peking slíbil, že v rámci širší reformy zmírní restrikce pro tok investic do Číny, ale také opačným směrem.

Dluhopisům, které slouží k financování čínských soukromých podniků, se říká panda dluhopisy. Jedinými zahraničními podniky, které mohly tyto dluhopisy dosud vydávat, byly státem podporované finanční instituce, včetně Asijské rozvojové banky, Japonské banky pro mezinárodní spolupráci a IFC, což je divize Světové banky pro investice do soukromého sektoru.

Čínské a zahraniční firmy v posledních letech vydávaly dluhopisy v jüanech v Hongkongu, kterým se říká dim sum. Na rozdíl od domácích dluhopisů nemusí emisi dim sum schvalovat čínské regulační úřady.

Dluhopisy zahraničních firem jsou důležité pro rozvoj kapitálového trhu v Číně. Trh s podnikovými dluhopisy v Číně se v posledních letech prudce rozvinul. Podle odhadů má dluhopisový trh v Číně letos vzrůst až na 13,8 bilionu dolarů, Čína tak překoná Spojené státy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)