Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler v lednu dosáhl rekordního prodeje Mercedes-Benzů

redakce AUTO.CZ

Německý automobilový koncern Daimler v lednu meziročně zvýšil prodej luxusních osobních aut Mercedes-Benz o téměř 14 procent na rekordních 125.865 vozů. Firma uvedla, že prodej malých vozů smart díky úspěchu nových modelů vzrostl dokonce o 30 procent na 8457 aut.

"Mercedes-Benz navázal na loňský úspěch a zahájil letošní rok rekordním prodejem," uvedla firma. V samotné Evropě se prodej vozů Mercedes zvýšil o 14,5 procenta na 47.693 vozů.

Stejným tempem rostl prodej v Číně, který tak přesáhl 28.000 vozů. Ve Spojených státech prodej stoupl téměř o devět procent na rekordních 24.619 vozů.

Daimler doufá, že do konce tohoto desetiletí předstihne domácí konkurenty Audi a BMW a získá vedoucí postavení na světovém trhu s luxusními automobily. Koncern vyrábí kromě osobních automobilů i nákladní vozy, v jejichž produkci je světovou jedničkou.

Ve čtvrtek Daimler oznámil, že loni zvýšil provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek o 27 procent na rekordních 10,1 miliardy eur (280 miliard Kč). Akcionářům za loňský rok vyplatí rekordní dividendu a zaměstnancům rekordní odměny. Firma upozornila, že v letošním roce počítá s dalším růstem provozního zisku i tržeb.

redakce AUTO.CZ