Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler ztrojnásobil čtvrtletní zisk, zisk Volva překonal odhady

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Největším výrobcům nákladních vozů se daří, překvapivé zisky hlásí Volvo i Daimler.

Německému výrobci osobních a nákladních vozů Daimler ve druhém čtvrtletí stoupl čistý zisk na 4,58 miliardy eur (118,9 miliardy Kč), což byl trojnásobek proti stejnému období loni.

Automobilce pomohl především prodej podílu v evropském výrobci letecké techniky EADS, který je mateřskou firmou výrobce letadel Airbus. Daimler je výrobcem luxusních vozů značek Mercedes a Smart a světovou jedničkou ve výrobě nákladních vozů. Automobilka z prodeje zbývajícího podílu v EADS zaúčtovala zisk 3,2 miliardy eur. Společnost se podle agentury AP rozhodla tohoto podílu zbavit, aby se mohla lépe soustředit na své aktivity ve výrobě automobilů. Tržby Daimleru ve druhém čtvrtletí stouply o tři procenta na 29,7 miliardy eur. Loni ve stejném období Daimler hospodařil s čistým ziskem 1,56 miliardy eur.

Odhady analytiků překonal také zisk švédského výrobce nákladních vozů Volvo, hlavní konkurent Daimleru v tomto segmentu trhu. Světová dvojka ve výrobě nákladních vozů díky oživující poptávce po těchto vozech na obou stranách Atlantiku hospodařila s vyššími příjmy, než se čekalo. Provozní zisk společnosti sice klesl na 3,26 miliardy švédských korun (SEK; 9,92 miliardy Kč) oproti 7,71 miliardy SEK před rokem. Analytici v průzkumu agentury Reuters ale průměrně předpokládali, že provozní zisk dosáhne 2,47 miliardy SEK. Společnost také registrovala překvapivě velký počet objednávek a uvedla, že očekává postupné zlepšování prodeje.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)