Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DaimlerChrysler oznámil: Smart Forfour končí

Ondřej Láník
Diskuze (14)
Vážná situace v problémové divizi koncernu DaimlerChrysler se projevila i neobvyklým sobotním zveřejněním tiskové zprávy se strategicky významným obsahem: Smart se zaměří na model ForTwo, výroba modelu ForFour bude brzy ukončena.

Podle sobotního tiskového prohlášení koncernu DaimlerChrysler je nástupce současného modelu ForTwo připraven k uvedení v roce 2007. Tuto zprávu však automobilka zveřejnila nejspíše proto, aby celé prohlášení nevyzněla příliš pesimisticky.

Po ukončení výroby Roadsteru a Coupé značky Smart totiž přichází další nepříjemná zpráva. Sanační program za miliardu eur se dotkne zásadně modelové nabídky Smartu, protože DaimlerChrysler potvrdil záměr velmi brzy ukončit výrobu řady ForFour. Kdy přesně to bude není zatím zřejmé, protože výrobu zajišťuje externí nizozemský dodavatel NedCar a na modelu také kooperuje Mitsubishi (mj. dodávkami zážehových motorů a dalších komponent). V Nizozemsku se v minulém roce vyrobilo jen 45 tisíc Smartů ForFour, ale celých 70 tisíc technicky příbuzných Mitsubishi Colt. Rok před tím vzniklo v NedCaru 72400 ForFourů. Světovou premiéru měl ForFour na IAA ve Franfurtu v roce 2003.

Z oficiálního prohlášení automobilky plyne, že Smart se v budoucnu hodlá zaměřit na řadu ForTwo. Od roku 2007 bude podle záměrů managementu značka v černých číslech zejména díky zeštíhlení celé společnosti a integraci Smartu do struktur firmy Mercedes-Benz. Nastíněné změny budou ještě před provedením předmětem schvalování nejvyššími výkonnými a kontrolními orgány koncernu DaimlerChrysler AG.

Ondřej Láník
Diskuze (14)