Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DaimlerChrysler přejmenuje některé továrny

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Továrny koncernu DaimlerChrysler, kde se vyrábí vozy značky Mercedes-Benz, ponesou místo dosavadního názvu Daimler název Mercedes-Benz.

DaimlerChrysler se rozhodl po protestech uvnitř firmy přejmenovat některé své továrny, které dnes nesou název Daimler. Změna názvu se dotkne všech světových továren, kde se vyrábějí osobní a nákladní vozy značky Mercedes-Benz. Nové továrny ponesou název své značky, tedy Mercedes-Benz. Magazínu Automobilwoche to potvrdil mluvčí automobilky.

Celý problém s názvy závodů se týkal toho, že německý koncern jaksi zapomněl na jednoho ze svých prapůvodních zakladatelů, kterým není nikdo jiný než Karl Benz. Samostatný německý koncern totiž s největší pravděpodobností ponese název Daimler AG, továrny dosud nesly rovněž název Daimler a při fúzi s Chryslerem byla v roce 1998 vytvořena nová firma s názvem DaimlerChrysler.

Dieter Zetsche, který stojí v čele koncernu DaimlerChrysler, se snažil jednostrannou preferenci jména Daimler ospravedlnit tak, že se firma v první řadě snažila oddělit „zastřešovací“ značku Daimler od výrobní značky Mercedes-Benz. Zetsche dále upozornil na to, že Mercedes-Benz je pouze jednou z koncernových značek. A nakonec, významnou roli zde podle Zetscheho hrál rovněž kapitálový trh, kde bude nový podnik reprezentován pod názvem Daimler AG.

Přejmenování továren ještě musí schválit mimořádná valná hromada, která by měla proběhnout tento rok na podzim. Bližší termín však zatím stanoven nebyl.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)