Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2014: 8. etapa – boje o prvenství, Kolomý v rallye skončil (+video)

Vitek
Diskuze (0)
Motorkáři v osmé etapě kvůli špatnému počasí přišli o pohled na největší solnou pláň světa Salar de Uyuni.

Jejich trasa ale vedla také okolo několika ostrovů, díky kterým je toto místo tak výjimečné. Sopka Tunupa (5300 m. n. m) byla středobodem krajiny. Do boje o titul se vrátil Cyril Despres, dohnal Marca Comu a suverénně ho předjel a etapu vyhrál. Problémy měly v pondělí motocykly Sherco – Alain Duclos řešil hned na začátku dne technický problém. Průběžně je stále první Marc Coma a udržuje si náskok 38 minut na druhého Barredu Borta. Pabiška skončil 31., celkově je 20.

V kategorii čtyřkolek Casale etapovým vítězstvím navýšil svůj náskok na druhého Lafuenteho, dělí je od sebe 21 minut a 40 vteřin.

Automobily překonaly Andy a vstoupily do Chile. Naposledy jely trať odděleně bez předjíždění motorek a čtyřkolek. Striktně se sledovalo předjíždění a správné použití systému Sentinel pro bezpečné předjíždění (speciální zařízení upozorňující na záměr předjet pomalejší stroj).

Hlavním cílem pilotů bylo získat dobré umístění do začátku 9. etapy plné písečných dun. Lídr Nani Roma měl smůlu a dva defekty a dojel až čtvrtý. Druhý do cíle dorazil Peterhansel, před ním na první příčce byl All-Attiyah – bylo to jeho letošní první etapové vítězství. V celkové klasifikaci Nani Roma ztratil téměř třetinu ze svého náskoku a nyní má výhodu pouze necelých 24 minut na Peterhansela. Josef Macháček v bugině stále stoupá vzhůru. Do cíle v Calamě dorazil 40. a celkově mu patří 64. příčka.

Svojí druhou letošní rychlostní zkoušku vyhrál pilot kamiónu Andrey Karginov a snažil se vyvíjet tlak na lídra celkového pořadí, Gerard De Rooy je ale zatím neohrožený na čele průběžné klasifikace a na Karginova má náskok 32 a půl minuty.

Aleš Loprais se posunul na celkové páté místo. Etapu dokončil na čtvrté pozici. Na lídra nyní ztrácí hodinu a 48 minut. Špatná zpráva ale přilétla od Tatra Buggyra Racing týmu. Martin Kolomý s posádkou bojovali jako lvi. Jednu etapu dokonce dojeli na třech kolech, čímž se zapsali do dějin, ale ani to tentokrát nestačilo. Tým v soutěži pokračovat nebude.

Smutný příběh Martina Kolomého

Bojovali dlouho jako lvi, přemáhali nástrahy enormně těžké trati, technické potíže, značnou únavu. Etapu dokonce dojeli na třech kolech, čímž se zapsali do dějin, ale ani tak velké odhodlání tentokrát nestačilo. Nejtěžší rozhodnutí přišlo dnes ráno. Tým Tatra Buggyra v soutěži pokračovat nebude.

„To rozhodnutí bylo strašně těžké, trvalo nám několik hodin a nakonec jsme se na tom v týmu shodli. Všichni jsme dělali maximum. Do poslední chvíle jsme se pokoušeli najít alternativní řešení, ale nakonec se srdcervoucí lítostí musíme oznámit, že naše letošní účinkování na Dakaru končí. Všem děkuji za jejich za jejich nasazení a vůli. Strašně si toho vážím,“ oznámil s těžkým srdcem pilot stáje Tatra Buggyra Racing Martin Kolomý.

Důvodem pro odstoupení je technický problém, který by mohl ohrozit zdraví celé posádky. Co se s autem Kolomého stalo a co ještě k odstoupení ze závodu dodal? Čtěte na Zelené vlně Radiožurnálu.

Vitek
Diskuze (0)