Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakarský speciál Mitsubishi Pajero oslavil 30 let a zamířil do dražby. Cena je překvapivě nízká

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Hodně unikátní kousek nabídla před pár dny aukční společnost Bring a Trailer. Nejvyšší příhoz za speciální Mitsubishi Pajero přitom není nikterak vysoký.

Japonská automobilka Mitsubishi se v roce 2009 stáhla z rallye Dakar a ostatních soutěží tohoto typu. Je to obzvlášť škoda, neboť v nejnáročnějším závodě planety triumfovala celkem dvanáctkrát. Vzpomínkou na tyto časy budiž alespoň tento model Pajero, jenž se před časem objevil v aukci.

Kousek z roku 1988 urazil za třicet let své existence jen necelých 58 tisíc kilometrů. Pohání jej 2,5litrový vznětový čtyřválec, jenž sílu posílá na kola prostřednictvím pětistupňové manuální převodovky. Řidiči je k dispozici pohon všech kol, jehož rozložení lze upravovat prostřednictvím páky hned vedle řadičky.

Podle dochovaných záznamů toto auto během slavného závodu ani jednou nehavarovalo, původní jsou tedy všechna panely karoserie. Kromě nich nechybí ani originální ochranné prvky, střešní nosiče či vestavěný tažný hák.

TEST: Mitsubishi L200 2.4 DI-D Expedition – Cestovatelská specialitka

Auto s pravostranným řízením disponuje speciálními prvky i uvnitř. Konkrétně jde o nastavitelná sedadla a volant. Na palubní desce se pak nachází destička vyzdvihující úspěchy značky na rallye Paříž-Dakar v letech 1983 až 1988.

I když se bavíme o třicet let starém autě, kromě výborného stavu karoserie a interiéru disponuje i zachovalým podvozkem. Nový majitel tak může okamžitě vyrazit na silnice i mimo ně. Čekáte-li za takový speciál astronomický příhoz, pletli byste se. Hodnota dakarského Pajera rostla pozvolna, 46 příhozů ji nakonec vyšroubovalo na 22.750 dolarů, což je v přepočtu něco přes 460 tisíc korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
19. 2. 2018 23:33
Pane Kolmane, najděte si jinou práci
Tohle už nemůžete myslet vážně. Jestli na pouštní rallye vypustilo Mitsubishi vůz s kompletním čalouněním a výbavou, tak já jsem přiletěl z Měsíce :-) Už to tady zaznělo, že to je limitka, nikoliv závodní speciál. Nejdřív jste mě dostal s překvapením nad fungováním pneumatik, dneska je pro Vás závodním speciálem auto, které má replikové barvy a spoiler na zadních dveřích... Proč se soustředíte na tématiku motorsportu, a vůbec běžte psát o psech a ne o autech. Já chci na auto.cz číst zajímavé informace o autech , technice, trendech ve vývoji techniky, trhu, motorsportu a ne bludy nějakého poblouzněného teeneagera, který viděl auto možná tak v dědově garáži na plakátu :-)
17. 2. 2018 18:54
Dakarský speciál
Je pochopitelné, že nebylo bourané v závodě, protože se nejedná o dakarský speciál, ale pouze o limitovanou edici vozu ve speciální barvě a výbavě na počest Dakarských speciálů, proto také taková cena.
Avatar - wakantanka
17. 2. 2018 18:45
Mne
to auto skor pripada ako nejaka limitka resp novinarsky voz. Preto aj taka cena.