Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor: Dnes končí platnost ročních dálničních známek 2012!

David Bureš
Diskuze (60)
Platnost ročního dálničního kupónu je čtrnáct měsíců. Těm pro rok 2012 končí platnost 31. ledna 2013. Od 1. února už smíte na dálnice a rychlostní silnice pouze s novými.

Cena roční známky pro vozidla do hmotnosti 3,5 tuny zůstává na 1.500 korunách tak jako před rokem. Měsíční kupón pro vozidla do hmotnosti 3,5 tuny stojí v roce 2013 440 Kč, desetidenní pak 310 korun.

Řidič má povinnost vylepit známku na vnitřní stranu čelního skla, ze svého pohledu do pravého dolního okraje, tedy na stranu spolujezdce. Kupón je dvoudílný. Do obou dílů je třeba vepsat registrační značku vozidla, u druhého se poznávací značka vyplňuje na jeho zadní straně. Tuto část si dále řidič ponechá u sebe pro kontrolu Policií ČR, případně orgány Celní správy.

Kupóny jsou nepřenosné, nelze je tedy použít na jiném voze. Za jízdu po dálnici nebo rychlostní silnici bez platné známky hrozí řidiči bloková pokuta ve výši 5.000 korun.

Platnost měsíčního kupónu počíná dnem vyznačeným na známce a končí uplynutím dne následujícího měsíce, který se číselně shoduje se dnem vyznačeným na kupónu. Není-li takový den v příslušném následujícím měsíci, připadne konec platnosti na jeho poslední den. Desetidenní známka platí od dne vyznačeného na ní do desátého kalendářního dne.

Distribuci všech druhů dálničních vinět zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury prostřednictvím České pošty a Autoklubu Bohemia Assistance a jejich oprávněných prodejců.

Dálniční známky jsou prodávány na všech pobočkách České pošty a na dalších prodejních místech označených speciální nálepkou. Jedná se především o benzinové stanice, ale také o hraniční přechody a další prodejny. Seznam prodejců je možné najít na stránkách Státního fondu dopravní infrastruktury. Tam je možné nalézt i bližší informace o dálničních známkách, zpoplatněných úsecích nebo o postupu při výměně poškozeného kupónu.

David Bureš
Diskuze (60)
2. 2. 2013 10:04
Re: Kde lepit
Rakouská je ve středu.
1. 2. 2013 19:17
Re: nic
vždycky jsem si o tobě myslel že jsi zlodějíček. potvrzeno...
1. 2. 2013 08:42
Re: Kde lepit
Tak tato tvá odpověď mě natolik rozesmála, že mi to nedalo a šel jsem to večer zkusit a výsledek? Ani hov... >:-[] a) Na známce popsané lihovým fixem vystavené působení UV záření se již po 1/2 roce dá RZ přečíst již jen při troše snahy a přímým pohledem. S propiskou to samé, ta to blbě popíše už z principu své funkce. b) Za dne by baterkou viděl leda tak velký longo bongo c) policajt/celník mi vůbec nemá co lézt do auta d) většinou se na popis RZ stejně nedívaj e) Vždy, když jsem auto prodával a kupoval jiné, tak vzhledem k faktu, že neexistuje pololetní ani čtvrtletní známka, tak jsem si ji vždy přendal ze starého do nového, aneb ať žije gumovací popisovač ;-)
Avatar - Uhlik
31. 1. 2013 23:51
Re: Kde lepit
Ten zakon sa uz upravil, pokuty sa za to davat nemozu.
31. 1. 2013 23:12
Re: cena/kvalita
Ano dálnice jsou tam relativně drahé, ale porovnejte hustotu sítě, jejich kvalitu a náročnost výstavby velkého množství úseků! V tomhle porovnání vám vyjdou dálnice v ČR i zadarmo drahé :no: