Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DARPA Challenge 2007: automobily bez řidiče budou letos soutěžit ve městě

Nadim Eid
Diskuze (3)
Americká výzkumná organizace DARPA pořádná letos už třetí ročník závodů robotizovaných automobilů. Vozy, které mnohdy připomínají pojízdné vojenské základny, musí projet bez lidského řidiče trať o délce asi sta kilometrů.

Americká vládní agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), jež je součástí tamního ministerstva obrany, se specializuje na monitorování a finanční podporu projektů použitelných pro vojenské účely, z nichž ale často vzejdou i projekty běžně využívané veřejností (například internet…). DARPA pořádná letos už třetí ročník závodů robotizovaných automobilů. Vozy, které mnohdy připomínají pojízdné vojenské základny, musí projet bez lidského řidiče trať o délce asi sta kilometrů.

Letošní ročník se od minulých dvou, jež se konaly v Mohavské poušti, bude lišit právě místem konání. Na podzim, kdy se má závod uskutečnit, se pojede hustým městským provozem. Záměrem celé akce je povzbudit vývoj a konstrukci robotiky.

Jedním z účastků je i Team Lux, založený a sponzorovaný společností Sick. Do závodu nasadí Volkswagen Passat Variant TDI. Od ostatních účastníků se bude lišit hlavně tím, že bude zvenku vypadat naprosto sériově, tedy bez radarů, měřičů a skříněk po stranách. Vybaven bude pouze dvěma laserovými senzory vpředu a jedním vzadu. Senzory budou zaznamenávat překážky a spolu s GPS přijímačem a malým skrytým radarem budou hledat správnou cestu.

Závod se bude konat 3. listopadu a vítěz získá hlavní cenu ve výši dva miliony dolarů.

Nadim Eid
Diskuze (3)
Avatar - SpiderJ
25. 3. 2007 21:32
auto bez řidiče? ...žádná novinka
..dneska jsem cestou z Liberce potkal minimálně deset aut, která očividně nikdo neřídil... >:-[] tedy pokud se přítomnost řidiče posuzuje podle přítomnosti inteligence... :-( mám trochu strach, aby moderní technologie nevytlačily "řidičská auta" dostupná i pro obyčejné smrtelníky. Na druhou stranu, když si představím, že by místo i*iota, který dnes při najíždění na NAPROSTO prázdnou dálnici střihnul se svým htp až do levého pruhu mě přímo pod kola (tímto děkuji firmám Michelin a Honda za záchranu mého života) řídil procesor, který by si spočítal, že mu to, že mě vyděsí k smrti nestojí za sebevraždu.. Není to od věci at si říká kdo chce co chce... ;-)