Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Datsun expanduje, představuje sedan On-Do

David Bureš
Diskuze (25)
Datsun vstupuje na ruský trh, kde nabídne malý sedan. Ten je postaven na stejné platformě jako Lada Granta či Lada Kalina.

Obnovená značka Datsun aliance Renault-Nissan postupně představuje nové a nové automobily. Po sériovém malém hatchbacku Go, MPV Go+ a konceptu SUV redi-GO přichází očekávaný sedan, který je nakonec pojmenován On-Do. Určen je primárně pro ruský trh.

Jednoduchý design modelu On-Do pokračuje v nastoleném trendu – přídi dominuje výrazná šestiúhelníková maska chladiče s velkým logem značky. Zbytek karoserie je značně krabicovitý, zadní partie dokazují technickou spřízněnost s Ladou Granta. Tvary byly navrženy v japonském designérském centru aliance Renault-Nissan.

On-Do svojí velikostí spadá na pomezí malých a kompaktních aut. Tento pětimístný sedan je dlouhý 4.337 mm, široký 1.700 mm a vysoký 1.500 mm, rozvor činí 2.476 mm. Až na délku se jedná o stejné rozměry jako u sesterské Lady Granta. Objem zavazadelníku činí 530 litrů.

O pohon se postará benzinová šestnáctistovka o výkonu 65 kW z Granty, která je kombinovaná s pětistupňovou manuální převodovkou. Dříve odhalené sériové vozy Go a Go+ mimochodem používají 1,2litrový tříválec z Nissanu Micra.

Netradiční název kombinuje japonský výraz „Do“ znamenající cesta nebo pohyb a ruské slovo „On,“ což stejně jako v češtině znamená on. Podle Datsunu jméno odkazuje na snahu značky o inovativní mobilitu a sílu a mužnost auta.

O výrobu Datsunu On-Do se postará továrna AvtoVAZ v Togliatti, kde se vyrábí i vozy značky Lada, která je rovněž součástí aliance Renault-Nissan. Na ruském trhu se On-Do začne prodávat letos v létě, do dvou let má v největší zemí světa otevřít celkem 100 dealerství značky Datsun. Ruské ceny mají startovat na částce nižší než 400.000 rublů (cca 226.000 korun).

David Bureš
Diskuze (25)
8. 4. 2014 08:17
Re: Snobi
Asi budu taky namyšlený snob, protože tohle auto se mi opravdu hodně nelíbí. Dokonce je ještě ošklivější, než ta Granta. A vůbec nejde o cenu - třeba taková Dacia Sandero mi ošklivá nepřipadá.
7. 4. 2014 20:31
Re: porovnanie
alebo chcá Ladu poslať to zabudnutia...
Avatar - pumpkin
7. 4. 2014 16:12
Re: porovnanie
Tiež nerozumiem. Možno chcú Ladu v budúcnosti profilovať ako lepšiu značku. Predsa len je asi jednoduchšie preraziť medzi lacnými autami s novou značkou Datsun ako sa o to pokúšať o level vyššie. Lada mi teraz pripomína Škodu v polovici 90. rokov.
Avatar - 3_diamanty
7. 4. 2014 09:34
Re: porovnanie
v tomto suhlas.... tiez som prekvapeny touto taktikou :yes:

granta sa mi paci viac
7. 4. 2014 08:37
Re: porovnanie
nechapem, aky vyznam ma tlacit na rusky trh "novu" znacku a predavat do nej zabaleny na ruskom trhu dobre znamy model Granta. pointa mi uplne unika. prv som myslel, ze Datsun bude smerovat hlavne na trhy, kde sa Lada z nejakeho duovodu neujala... 8-s