Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak přežít dlouhou cestu autem? Dejte si pauzu!

David Bureš
Diskuze (0)
Asi 1.600 nehod ročně v Německu způsobí unavení řidiči. ADAC radí, jak nebýt mezi nimi.

V souvislosti s prázdninovými dovolenými zveřejnil německý autoklub ADAC na svých webových stránkách několik tipů pro řidiče, jak předejít únavě za volantem.

ADAC upozorňuje, že únava za volantem v Německu ročně způsobí asi 1.600 dopravních nehod. Až 2.400 lidí je při těchto nehodách zraněno, 50 osob při nich přijde o život.

Právě během dovolených se počet unavených řidičů za volantem zvětšuje, každý chce do cíle dorazit co nejdříve. Zastávky z důvodu odpočinku jsou v průběhu cesty zkráceny, nebo zcela vypuštěny. To je ale podle ADACu špatně.

Řidič by měl na cestu vyrazit dostatečně odpočinutý, jen ti probuzení a ostražití dokážou na silnici zvládnout krizové situace. ADAC upozorňuje, že i spící spolucestující zvyšují riziko, že se řidič bude cítit unavený.

Ti, co na cestu vyrážejí během noci, si mají být jisti, že předchozí den dostatečně spali. Německý autoklub radí řidičům, kterým řízení v noci dělá potíže, aby raději vstali okolo šesté hodiny ranní, dali si snídani a krátce na to vyjeli.

Každé dvě hodiny by měl řidič zastavit a udělat si krátkou přestávku. Během ní by měl provést několik cviků, aby se uvolnil a protáhl. To jej připraví na další hodiny v autě.

Během samotné cesty by měl šofér dostatečně pít, čímž se lépe udrží v koncentraci. Německý autoklub však varuje, že energetické nápoje a kofein nestačí k jeho vybuzení.

Řidič by měl dodržovat svůj biorytmus, kolem 14.00 h se lidské tělo dostává do útlumu, což je ideální čas pro delší zastávku na oběd.

Řidič, který se cítí unaven, by měl podle ADACu okamžitě zastavit na nejbližším odpočívadle a odpočinout si. Pokud je to možné, měl by se za volantem vystřídat se spolujezdcem.

Na závěr ADAC tvrdí, že řidič by měl být na cestě maximálně sedm hodin. Poté by si měl na delší dobu odpočinout nebo raději pokračovat dále až druhý den. Podle německého autoklubu si každý může naplánovat svoji cestu tak, aby při ní zastavil na hezkých místech a cestu si tak více užil.

Diskuse:

Jak bojujete s únavou za volantem? Co pomáhá?

Jezdíte dálkové trasy raději ve dne nebo v noci?

David Bureš
Diskuze (0)