Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Delphi Packard v České Lípě v květnu 2011 zavře svůj závod, propustí 1400 lidí

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Českolipský výrobce kabelových svazků pro automobily Delphi Packard ukončí do května příštího roku výrobu.

Důvodem je nedostatek zakázek, výroba se přesune zejména do Rumunska. Podnik propouštěl již delší dobu, nyní v něm zůstává zhruba 1400 lidí. Firma jim však nabízí výrazně nižší odstupné, než by chtěli, řekl dnes novinářům Ladislav Bělohlav z odborového svazu KOVO.

"Podnik nabízí 1,5 násobek až 4,5 násobek průměrného platu nad zákonný rámec. Naše představa je desetinásobek až čtyřiadvacetinásobek, podle toho, jak dlouho tu ten člověk pracoval," řekl Bělohlav. Za vyšší odstupné dnes na parkovišti před závodem demonstrovalo několik stovek lidí. Podle jejich reakcí je zřejmé, že pokud nedojde k dohodě, hrozí podniku stávky.

V roce 2007 pracovalo v českolipském podniku 3400 lidí. Firma však začala postupně v několika vlnách propouštět a o stěhování výroby se mluvilo již delší dobu. Na začátku letošního roku měla firma 1700 zaměstnanců a dále propouštěla. Na konci roku mělo v továrně podle původních předpokladů zůstat kolem 1000 pracovníků. Nakonec se ale rozhodla továrnu zcela zavřít.

"Dnes jsme to dostali od vedení firmy oficiálně potvrzeno. Podle mých informací se výroba stěhuje do Rumunska a částečně do Polska, kde je levnější pracovní síla. Sice tím pak trpí kvalita, ale peníze jsou peníze," podotkl Bělohlav.

Delphi Packard Electric Česká republika vznikla v roce 1993 a je součástí světové skupiny dodávající automobilové systémy a komponenty Delphi Automotive Systems se sídlem v USA. Patří k největším zaměstnavatelům na Českolipsku. V roce 2007 podle výroční zprávy uskutečnila zakázky za 5,22 miliardy korun. Hospodaření skončilo ziskem přes 260 milionů korun. Postupně ale začaly tržby i stavy zaměstnanců klesat. V roce 2008 už podnik zaměstnával jen 3000 lidí a tržby klesly o čtvrtinu na 3,93 miliardy korun. Hospodaření skončilo stomilionovým ziskem. Loňské hospodaření zatím není k dispozici.

Pro Českolipsko není další propouštění dobrou zprávou. Region se ještě nevypořádal s dopady loňského krachu novoborské sklárny Crystalex, který připravil o práci na 1300 lidí. Českolipsko je v Libereckém kraji okresem s nejvyšší nezaměstnaností, i když se ji v posledních měsících daří výrazně snižovat. Bez práce je tam více než 6000 lidí, míra nezaměstnanosti se pohybuje pod 12 procenty a na jedno pracovní místo připadá 11 uchazečů.

"Ta zpráva je pro Českolipsko hrůzostrašná, přestože se v poslední době situace na trhu práce v regionu lepší. Pokud zavírá provoz jeden z největších zaměstnavatelů, tak je to vždy velká rána," řekla ČTK mluvčí úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová. Podle ní se však určité možnosti propuštěným lidem nabízí. Zaměstnance shání například výrobce autosedaček Johnson Controls, který má závody v České Lípě a Stráži pod Ralskem. "Celkem jde asi o 300 míst, zájem je například o šičky. Věřím, že právě tyto pozice by se lidmi z Delphi Packard mohly obsadit," dodala Ottová.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
25. 8. 2010 17:50
Re: Odbory, dělají něco pro lidi?
A kde budeš tímhle stylem hledat práci? Sám nahoře píšeš jak se věci odsouvají tam kde je levnější pracovní síla. Pomůže jednorázový příspěvek? Ne. Cena nemovitostí díky nezaměstnanosti klesne. Jinam musíš draze dojíždět a nebo se stěhovat. Jednoznačně lepší by bylo udržet zaměstnanost.
25. 8. 2010 11:01
Re: Odbory, dělají něco pro lidi?
No ono se to takhle od počítače pěkně posuzuje, ale kdyby přišlo na věc, asi by si takhle nemluvil. Ono pak možná vyjde výhodnější si nechat vyplatit odstupný, pobírat podoru (ke který by se ten sníženej plat dost přibližoval) a hledat si práci jinde.
25. 8. 2010 10:59
Re: Bude tím trpět kvalita?
No třeba ta kovovo, plastová, svěrka ve které drží sklo a vede skrz ní lanko. Ještě do minulýho roku se to dělalo v Čechách, ale následně se usoudilo, že je to drahý, tak se to teď mydlí v Indii a vozí do Liberce na smontování celýho dveřního modulu. Docela by mě zajímalo kolik dalších dílů ve Škodovkách má podobný původ.
24. 8. 2010 18:24
Re: Odbory, dělají něco pro lidi?
Takže než přijít o část platu tak je lepší přijít rovnou o zaměstnání a klesnou příjmem ještě daleko níže?
24. 8. 2010 18:22
Re: Bude tím trpět kvalita?
O jaké díly se jedná?