Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Japonští dodavatelé autodílů zaplatí v USA pokuty za kartel

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Společnosti Yazaki a Denso byly shledány vinnými z dohody o cenách; trestem jsou vysoké pokuty a také vězení pro vrcholné manažery.

Japonští dodavatelé autodílů Yazaki a DENSO zaplatí na pokutách přes půl miliardy dolarů za kartelovou dohodu o cenách při prodeji součástek americkým automobilkám. Americké ministerstvo spravedlnosti dnes oznámilo, že Yazaki zaplatí pokutu 470 milionů dolarů (devět miliard Kč) a DENSO 78 milionů dolarů (1,5 miliardy Kč).

Čtyři vedoucí pracovníci společnosti Yazaki navíc stráví až dva roky v americkém vězení. Podle soudních dokumentů tito pracovníci prodávali automobilkám v USA a dalších zemích elektrické součástky za přemrštěné ceny, napsala agentura AP.

"Tato kriminální činnost měla významný vliv na automobilové výrobce ve Spojených státech, Kanadě, Japonsku a Evropě a trvala minimálně desetiletí," uvedl agent FBI Andrew Arena. Již v listopadu dostala v USA v rámci stejného vyšetřování pokutu 200 milionů dolarů japonská firma Furukawa Electric.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - Barrichello
1. 2. 2012 09:35
Re: Do basy aj s automobilkami.
šílené marže....

Když stojí identický, a ted mluvím o origo dílech v USA na naše peníze 700, a i s dopravou a případným DPH vyjde na 1000-1200 a zde stojí ten samý identický díl, který taky musel ze států nějak přicestovat 3x tolik, tak je jasný že si na tom někdo mastí kapsu. A celkem nechutně, je na každým zda je bude podporovat či ne....

31. 1. 2012 23:52
Re: Do basy aj s automobilkami.
Jooo ceny v Evropě jsou za díly vysoké. Bratranec od manželky, když po x letech přijel z USA na návštěvu, tak se nestačil divit. Říkal mi, že ceny dílů jsou tady oproti americkým neskutečně vysoké. Řekl, "myslel jsem si, jak je na mé auto drahý servis. Teď si jen chrochtám jak jezdím a servisuji za pár drobných!"
Navíc jsou tam díly levné i na evropskou a japonskou produkci :*) Sakra, kde je chyba 8-s
31. 1. 2012 16:37
Re: Do basy aj s automobilkami.
Veru tak. Asi je to pre automobilky navyriešiteľný rébus. Radšej sa napchávajú na úžerníckych maržiach a nechcú vidieť, že ich značky jazdia v technickom stave "šrot". Potom sa čudujú, že niekto hovorí o ich značke ako o šmejde. Nech dajú rozumné ceny za OEM diely a servis -A stane sa zázrak. Auta budú jazdiť bezpečne omnoho dlhšie a aj budú vyzerať lepšie.
Avatar - Barrichello
31. 1. 2012 10:53
Re: Do basy aj s automobilkami.
No ono je náhradní řešení a anháradní řešení.

Někdo má za nahráadní řešení stav až jezdí dokud to jede, jiný nacpe do Mercedesu díly z forda a někdo tam tam OEM neorgio díl, ale dělaný pro to auto....

pak je ještě třetí cesta, ale to se týká jen aut prodávaných v USA - koupit si origo díl odtamtud a ono se vám lehce stane, že i přes DPH a dopravu za díl za který tady chtěj 3600 dáte 800-1000 >:D
31. 1. 2012 10:34
Do basy aj s automobilkami.
Kto klepne po prstoch automobilkám za ceny origálnych náhradných dielov?!Väčšina ľudí ich ceny neakceptuje, a tak hľadajú "náhradném riešenia". Potom je jasné, že po cestách jazdia vozidla v zlom technickom stave.