Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Desetině čínských dealerů Toyoty hrozí bankrot

Michal Fokt
Diskuze (14)
Prodeje aut v Číně neustále rostou, ale ne všech - japonské značky jsou stále v nemilosti kupujících a to může v souvislosti s dalšími faktory zlikvidovat až 10 % prodejní sítě Toyoty.

Čína je teď zemí automobilovému byznysu zaslíbená, ale důvod ke spokojenosti mají spíše značky z Evropy a Ameriky. Korejské vozy nemají v Číně moc dobrý zvuk a vztahy s Japonskem byly stovky, ne-li tisíce let doslova na ostří meče, což se dnes projevuje i na automobilovém byznysu - až polovina Číňanů zejména z rozvíjejících se menších měst by prý o japonském autě vůbec nepřemýšlela, což je teď hlavně vedlejším produktem žabomyšího sporu o bezvýznamných pár skal Senkaku nedaleko Taiwanu.

Zejména kvůli tomu má teď problémy joint venture FAW-Toyota, kterému v roce 2014 výrazně poklesly prodeje, což má vliv i na dealerskou síť - podle Bloombergu je až 95 % dealerů FAW-Toyota ve ztrátě, přičemž 10 % všech prodejců by současnou situaci vůbec nemuselo finančně zvládnout, protože jsou na pokraji bankrotu.

Zákazníci nepřicházejí, na dealerských skladech se nachází rekordní počty vozů, které nejdou moc, popřípadě vůbec na odbyt a nedaří se tedy plnit plány, na které jsou navázány bonusy, které činí až 50 % příjmů. Prodejci se tak finančně propadají stále níž a níž. Jejich sdružení tedy už vloni s Toyotou vyjednalo snížení prodejních plánů o 6 % a dohodlo jejich nezvyšování i na rok 2015. Nyní od japonské automobilky ještě požadují 355 milionů dolarů, které mají zmírnit náklady, spojené s letošním navýšením skladových zásob. Ani v případě úspěchu ale není jisté, že letos Toyota nepřijde o zmíněnou desetinu prodejní a servisní sítě.

Michal Fokt
Diskuze (14)
4. 1. 2015 22:59
Re: zahada
Čech ruský taky
Avatar - Ja Prvni 123
4. 1. 2015 12:53
Re: zahada
Precti si nekdy neco o historii... Nemci a Rusaci k sobe maji blizko, az na par vicemene kratkodobych a do znacne miry vynucenych extempore.
Navic zivot ma v Rusku upne jinou hodnotu a tak Francie je taky porad temer bratskou zemi, na Napoleona uz nikdo nevzpomene.
;-)
Avatar - Guttalax
4. 1. 2015 12:31
Re: Foktovy perly i v roce 2015
Nesmrdí ti už tá samochvála? Nepřipadáš si jak Romadůr? :-!
4. 1. 2015 12:12
zahada
Jestli to nebude tim, jaky zvěrstva(slaby slovo) provadeli japonci cinanum v minulosti.
Japonske znacky nikdy v cine neprorazi. Je to hrdy narod.
Takovej rusak si nemecky auto koupi hned, když na nej ma :-)
Avatar - Guttalax
4. 1. 2015 09:09
Re: Foktovy perly i v roce 2015
A jak málo stačí některým ,aby je rozohnila maličkost. S tebou to asi okolí nemá jednoduché co? A nekritizuj furt redakci.Běž tam pracovat a hotovo. :yes: