Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Detroit 2007: Ford TwinForce – chování osmiválce, spotřeba šestiválce

Ondřej Láník
Diskuze (13)
Kouzlo přeplňovaného motoru s přímým vstřikem benzinu začínají objevovat i v zámoří. Ford představil koncept motoru V6 s přeplňováním turbodmychadly a přímým vstřikem benzinu do válců. Nový motor se prozatím objevil v konceptu Lincoln MKR.

Nový koncept motoru Ford vychází z nedávno představeného šestiválce Duratec 35, který by se měl do konce desetiletí rozšířit v rámci celé modelové nabídky Fordu. Očekává se, že agregát o objemu 3,5 l s variabilním časováním sacích ventilů a proměnlivou délkou sacího potrubí bude pohánět až pětinu všech amerických Fordů.

K sériovému základu přidali u Fordu přímé vstřikování paliva a přeplňování výfukovými turbodmychadly, takže výkon motoru vzrostl na 305 kW a točivý moment na maximální hodnotu 540 Nm. Ford se chlubí tím, že podobné hodnoty mívají americké osmiválce s atmosférickým plněním o objemu 6,0 l, ale spotřeba paliva je přitom asi o 15 % nižší.

Chybět nesmí populární a relativně snadná přestavba na palivo E85 (směs etanolu a benzinu), která k informaci o spotřebě dovoluje dodat pasáž o respektu k přírodě a obnovitelných zdrojích energie (etanol je za takový zdroj považován).

Ford Motor Company má v současném portfoliu několik menších motorů s přímým vstřikem paliva, ale obvykle jde o vznětové motory common-rail, které jsou nabízeny v Evropě. Výjimkou je snad jen přeplňovaný čtyřválec 2,3 DISI v Mazdě3 MPS, která se prodává na všech hlavních trzích. Motor Twinforce v Lincolnu MKR je prvním vidlicovým šestiválcem s přímým vstřikováním benzinu a přeplňováním v nabídce Fordu.

Ondřej Láník
Diskuze (13)
9. 1. 2007 13:19
Re: noooo
Ti co dnes, pokud by bylo normalni jezdit na nakup 100 km a k babicce na vikend 500km.
8. 1. 2007 18:02
objem ničím nenahradiš
no co bych k tomu dodával ... turbína je sice príma ale bublání pořádného velkoobjemového benzínu má také svůj půvab ...
Avatar - Pekelná Micinka
8. 1. 2007 12:30
OT CXF at NAIAS07
Představení, Callumova rozprava o kotníčkových ponožkách a veřejná omluva mé osobě za dopis na cihle + vypsání šeku za rozbité okenní tabule. >:D [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] Tahle bibiana to teď vede a nové xkr convertible s černohem. Namažu svoje na ve-čer nohy. [odkaz]
8. 1. 2007 10:54
Turbo
A ty turba jsou nase (HTT) ;-)