Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Deutsche Bank varuje před možným kolapsem prodejů aut v USA

Michal Fokt
Diskuze (14)
Podle analytiků německé banky jsou prodeje nových aut v USA na pokraji kolapsu. K němu by mohlo dojít už v průběhu letošního roku.

Finanční ústav Deutsche Bank, jenž je největší německou a čtvrtou největší evropskou bankou, se nachází v hluboké krizi, která, pokud se ji nepodaří vyřešit, by mohla být podle řady expertů druhým "lehmanem". Nejnovější zpráva, týkající se DB, však nesouvisí s její finanční situací, ale se stavem na americkém trhu nových aut.

Bankovní analytici Rod Lache, Mike Levine a Robert Salmon vypracovali zprávu, která jako by se snažila odvést mediální pozornost od DB jinam, ovšem jakkoli se to může zdát účelové, jde nepochybně o zajímavé informace. Podle DB se americký trh s novými vozy nachází na samém okraji "kolapsu", informoval server Automotive News.

Onen "kolaps" by mohl začít u v tomto roce (slabší březen by to mohl naznačovat) a projevil by se poklesem prodejů na 16,6 milionu aut, což je o téměř 9,5 % méně, než v roce 2016. Alarmující na tom je však zejména to, že může jít pouze o začátek skutečné prodejní krize. Tu byly mohly spustit zvyšující se úrokové sazby, které jdou nahoru společně se zvýšeným zájmem o nové vozy v posledních letech. Způsobují horší dostupnost financování, zvyšují ceny ojetých aut a trh vystavují riziku prodlužování obměn nových aut, popřípadě přesouvají pozornost kupců od nových aut k mírně ojetým.

Tento proces prý podle DB už pozvolna probíhá, zatímco v minulé dekádě se sešrotovalo zhruba kolem 13-14 milionů aut, v té současné pouze kolem 11 milionů. To znamená, že se zvětšuje trh s ojetinami, jenž ohrožuje prodej nových vozů, kde nabídka nových vozů převažuje nad poptávkou. Narůstající trh ojetin pak způsobuje pokles jejich ceny (v únoru 2017 o 7,7 % oproti průměru 3,5 % v prvních devíti měsících roku 2016), což zvýší jejich atraktivitu na úkor nových automobilů.

Michal Fokt
Diskuze (14)
19. 4. 2017 12:38
Re: Jasne
Já osobně jsem hrdý veteránista. Nechápu, na co je mi nové auto, když si Němec pořídí fungl káru, která ho za pět let přestane bavit a já mám díky němu čerstvě zajetý auto. Ale taky bych nepořídil bazarovku pod 150.000,-
12. 4. 2017 12:48
Jiné podmínky
Tak jako kdybych měl každému členu rodiny koupit obrkáru, která žere 12 litrů při úsporném režimu, tak bych už taky neměl na nový auto >:D A ani tak bych nový auto nekoupil, vždyť je to k prdu
Avatar - Katikakus
12. 4. 2017 00:36
NDR
Tragicky zoufala a naprosto pruhledna snaha NDR o pomstu za dieselgate.
11. 4. 2017 22:23
Re: Jasne
I v ČR je veteránistů plno :-) co by jinak třeba Němci, Italové apod dělali s tím svým šrotem. Nebýt Čechů kteří jsou ochotni za to ještě dobře zaplatit.
Avatar - _Karel_
11. 4. 2017 14:33
Re: Jasne
Geniální dedukce.