Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Deutz-Fahr řada 6 CShift: Stroj roku 2016

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Traktory Deutz-Fahr řady 6 CShift získaly na letošním veletrhu Agritechnica prestižní ocenění Stroj roku 2016.

Deutz-Fahr řady 6 CShift patří mezi traktory střední a vyšší střední třídy a právě v kategorii Traktor vyšší střední třídy byly oceněny titulem Stroj roku 2016 na letošním listopadovém veletrhu Agritechnica, pořádaném v Hannoveru.

Porota složená z redaktorů odborných časopisů zaměřených na zemědělskou techniku dala stroji značky Deutz-Fahr přednost před traktory Fendt 700 Vario Tier 4 final a John Deere 6R Tier 4 final.

Traktory Deutz-Fahr řady 6 CShift v současnosti nabízejí osm provedení se čtyřválcovými a šestiválcovými vznětovými motory o objemu 4,0 litru, resp. 6,0 litru s výkony od 110 kW (150 k) do 155 kW (210 k). Za pomoci selektivní katalytické redukce tyto pohonné jednotky plní emisní normu Tier 4i/Euro 3B.

Označení CShift v názvu je zkratkou pro Comfort Shift a upozorňuje na skutečnost, že tyto traktory jsou vybaveny robotickou převodovkou se šesti elektronicky ovládanými skupinami a čtyřmi stupni řazenými pod zatížením. K přeřazení převodových skupin jedna až šest stačí bez sešlápnutí spojkového pedálu táhnout joystick a současně zmáčknout tlačítko na jeho zadní straně.

Prostorná kabina SClass2 je vybavena celou řadou prvků, zvyšujících komfort řidiče. Kabina nabízí díky velkorysému prosklení výhled v úhlu 320° a obsluha má k dispozici celkem až 15 pracovních světel, z nichž je šest vpředu a devět vzadu. Sedadlo řidiče může být mechanicky či pneumaticky odpruženo a nechybí výkonná klimatizace s celkem čtrnácti výdechy. Všechny ovládací prvky jsou ergonomicky rozmístěné na loketní opěrce a pravém ovládacím panelu.

Traktory řady 6 CShift jsou standardně vybaveny i plnohodnotným souvraťovým managementem, výkonnostním monitorem nebo automatickým spínáním 100% uzávěrky diferenciálu a pohonu všech kol v závislosti na různých provozních parametrech.

Všechny traktory Deutz-Fahr řady 6 disponují čtyřmi rychlostmi vývodové hřídele. Vedle klasických rychlostí 540 a 1000 jsou k dispozici ještě ekonomické varianty 540E a 1000E. U všech modelů je vývodová hřídel spouštěna elektrohydraulicky a modulovaně s čidlem zátěže.

Hydraulický systém traktorů řady 6 sestává z čerpadla řízení o výkonu 42 litrů za minutu a hlavního hydraulického čerpadla o výkonu 83 litrů za minutu pro ostatní hydraulické systémy. Na přání je k dispozici i výkonnější čerpadlo o průtoku až 120 litrů za minutu.

Ve výbavě traktorů Deutz-Fahr řady 6 je elektronicky ovládaným zadní tříbodový závěs. Toto ovládání obsahuje silovou, polohovou a smíšenou regulaci, plovoucí polohu nebo regulaci prokluzu. Maximální zvedací kapacita zadního tříbodového závěsu činí 9.240 kg, předního tříbodového závěsu pak 3.800 kg.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)